latinica  ћирилица
03/10/2019 |  19:42 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Komšić prvi ne poštuje institucije BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je smiješnim i neozbiljnim poziv Željka Komšića, člana Predsjedništva, upućen ministru spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu da poštuje stav institucija BiH, a da ih pri tom sam ne poštuje.

Dodikovo reagovanje uslijedilo je nakon što je Komšić zatražio od Lavrova da poštuje opredjeljenje BiH za članstvo u NATO. Podsjetio je Komšića da takvog stava nema i da je vojna neutralnost opšteprihvaćeni stav Republike Srpske.

Prije više od deceniju dijelio je "packe" i prijetio premijeru Srbije Vojislavu Koštunici, a sada nediplomatski drži lekcije ministru spoljnih poslova Rusije, koja je garant Dejtonskog sporazuma. Komšić podsjeća Lavrova na njegovu izjavu iz 2009. godine, kada je prvi put bio u Sarajevu, da je Rusija protiv širenja NATO-a ali ako je NATO izbor BiH, da će to poštovati...

Dijelimično tačno, međutim prenebregao je Komšić da kaže da je Lavrov tada rekao da odluke o pridruživanju NATO-u BiH ne smije da donosi pod pritiskom. To je suština i nedavne izjave ruskog ministra koja potvruđuje konzistentnost ruske politike prema BiH.

- SAD i neke vodeće zapadnoevropske države zahtijevaju da bošnjačke i pojedine hrvatske političke partije koje su pod njihovim uticajem zauzmu kurs ka stvaranju unitarne države u Bosni. Cilj je jednostavan, uvesti Bosnu u NATO - rekao je Lavrov.

Tragikomično je kada se "mali" osmjele da dijele lekcije "velikim". Јoš tragičnije je nekog optuživati da ne poštuje institucije BiH, pri tom ih i sam ne poštuje, kaže srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik pita Komšića ako je u BiH sve završeno u vezi sa NATO, zašto se od Srba traži potpis i saglasnost na slanje tzv. GNP za članstvo u NATO?

- Ako Bošnjaci mogu da nastave sa NATO integracijama bez Srba i Republike Srpske, zašto to ne učine? Nije stav Republike Srpske u vezi NATO integracija stav Ruske Federacije, to je stav Srpske, a o razlozima za takvu odluku govorili smo više puta - kategoričan je Dodik.

Komšić, ali i ostali bošnjački zvaničnici, pozivaju se na, kako kažu, odluku Predsjedništva o želji BiH da bude članica NATO, pri tome uporno ignorišu stav srpskog naroda o tom savezu, iskazan kroz Deklaraciju o vojnoj neutralnosti, usvojenu u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Otišli su korak dalje i formiranje vlasti na nivou BiH uslovili nastavkom NATO–puta.

- Ne postoji saglasnost o tzv. GNP za članstvo u NATO i ne znam zašto se to postavlja kao uslov za formiranje vlasti. Ako je ovdje riječ o politici uslovljavanja, onda ćemo i mi dodati još neke uslove - naglasila je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Bez sumnje - nad BiH prepliću se interesi NATO-a i Ruske Federacije. Medijske i političke ekspoziture NATO u Sarajevu aplaudiraju kada civilni i vojni zvaničnici sa Zapada poručuju da nam je budućnost u tom savezu, a kada ruski diplomata samo upozori da je odluka o članstvu na narodima u BiH, to je onda širenje tzv. malignog "ruskog" uticaja.