latinica  ћирилица
03/10/2019 |  20:07 ⇒ 04/10/2019 | 07:33 | Autor: sputniknews.com

Pompeo sutra u Podgorici: Donosi li nova "blistava vremena" za Balkan

Državni sekretar SAD Majk Pompeo sutra stiže u Podgoricu, nakon čega će posjetiti Sjevernu Makedoniju i Grčku.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vjeruje da će posjeta donijeti „konkretnu korist“ kroz veću uključenost SAD u stanje na Balkanu, a posebno u odnose Beograda i Prištine i situaciju u BiH.

Đukanović je tokom zvanične posjete Skoplju istakao da je Pomepeova posjeta na liniji politike pojačanog prisustva SAD u našem regionu, ali i „nešto što smo priželjkivali i kao poziv ponavljali“.

- Kao neko ko je dugo u politici sjećam se perioda kada je Balkan bio top tema američke spoljne politike. Zahvaljujući tome smo neke tadašnje probleme veoma kvalitetno riješili. Zaustavili smo rat na prostoru eks Јugoslavije, došlo je do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i pomognuto je svim nacionalnim politikama zemalja u našem regionu da lakše idu putem usvajanja evropskih i evroatlantskih standarda - kazao je Đukanović.

U međuvremenu je pažnja SAD posvećena našem regionu popuštala, a to je, prema Đukanovićevom mišljenju, „značajno doprinijelo da dio problema koje su prenijeli iz period raspada Јugoslavije ostane neriješeno do današnjeg dana“.

- Mislim prije svega na pitanje odnosa Beograda i Prištine i pitanje nefunkcionalnosti BiH. Dakle, očigledno nam je potrebna podrška i pomoć sa evropske i sa američke adrese da uspješno savladamo probleme koji još traju, učvrstimo stabilnost i pomognemo našim politikama da realizujemo reforme koje će učiniti da usvajamo evropske i evroatlantske vrijednosti - rekao je Đukanović, uz ocjenu da je „jako ohrabrujuća pojačana pažnja američke politike prema našem regionu“.

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da je zvanična posjeta američkog državnog sekretara „potvrda odličnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država i crnogorsko-američkog savezništva“.

Državni sekretar #SAD Majk Pompeo sjutra u Crnoj Gori: Zvanična posjeta potvrda je odličnih bilateralnih odnosa i crnogorsko-američkog savezništva. #USPartnerMNE #WeAreNATO @USEmbassyMNE https://t.co/Ahg0Gh48ga pic.twitter.com/f6spZNX5SC

Politički analitičar Boško Vukićević kaže da nije iznenađujuće da crnogorski državni vrh polaže velike nade u posjetu američkog državnog sekretara Podgorici.
On dodaje da je posebno interesantna Đukanovićeva izjava povodom Pompeove posjete, u kojoj se on sa sjetom prisjeća „blistavih“ vremena kada je Balkan bio top tema američke spoljne politike.

- Podsjetiću, upravo u vremenima pojačanog američkog interesovanja za Balkan, srpski narod je preživio najveće tragedije i nesreće u svojoj novijoj istoriji. Kao najtragičnije primjere toga možemo pomenuti NATO bombardovanje Srba u BiH i njihovo konsekventno masovno iseljavanje i značajno smanjenje teritorija na kojima su bili većina, etničko čišćenje i protjerivanje gotovo cjelokupnog srpskog stanovništva iz Krajine, NATO agresiju na SRЈ i okupaciju Kosmeta, izdvajanje Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom i proces nasilnog rasrbljavanja te zemlje - navodi Vukićević.

Istovremeno je tokom tog „pojačanog“ američkog prisustva na Balkanu i tragedija srpskog naroda Đukanović doživio procvat svoje političke karijere, naglašava sagovornik Sputnjika.

- U tom periodu Đukanović odrađuje mnoge poslove za zapadne centre moći, a protivno većinskoj volji crnogorskog naroda - ističe Vukićević, uz opasku da je dolaskom Trampove administracije američko interesovanje za Balkan opalo, a da Đukanović sada sa „slatkim nadanjima iščekuje povratak američke aktivnosti“.

Sa druge strane, sagovornik Sputnjika smatra da američki državni sekretar svojim dolaskom želi da za pokušaje razrješenja kosovskog i bosanskog čvora osigura kooperativnost svojih najvjernijih NATO „partnera“, što Crna Gora i Makedonija u ovom trenutku sigurno jesu.

- Kako je za rješavanje tih komplikovanih problema legitimno interesovanje pokazala i Rusija, Amerikanci žele da se osiguraju da njihove osnovne smjernice ne budu dovedene u pitanje. Bez obzira na drugačiji Trampov pristup rješavanju internacionalnih pitanja u odnosu na prethodnu administraciju, te američke smjernice na Balkanu su uglavnom ostale iste i one ne odgovaraju interesima srpskog stanovništva. Đukanović će naravno biti tu da, kao i uvijek, pomogne američkim interesima koliko je to u njegovoj moći - predviđa Vukićević.

Za kraj razgovora za Sputnjik taj analitičar ocjenjuje i da će Sjeverna Makedonija i Crna Gora za svoju kooperativnost nesumnjivo za sebe tražiti određene američke kontrausluge.

- One će se najvjerovatnije sastojati u američkom pritisku na Bugarsku, kako bi ta država uklonila veto na otvaranje pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i EU. Sa druge strane, Đukanović neće tražiti nikakve usluge za državu Crnu Goru, već će se zadovoljiti uobičajenim američkim ’zatvaranjem očiju‘ i tolerisanjem činjenice da jedan gotovo trodecenijski režim može opstajati u Evropi u 21. vijeku - zaključuje Vukićević.