latinica  ћирилица
03/10/2019 |  20:38 ⇒ 20:41 | Autor: SRNA

Doboj: Prva zbirka proze Јovanke Stojčinović Nikolić

Prva zbirka proze "Neko je pozvonio", pjesnikinje Јovanke Stojčinović Nikolić, promovisana je večeras u Doboju.
Јovanka Stojčinović Nikolić - Foto: SRNA
Јovanka Stojčinović NikolićFoto: SRNA

Književnik Ranko Pavlović naveo je da knjiga govori o univerzalnim vrijednostima, o porodici, djetinjstvu i zavičaju, a da je pripovjedački stil odnjegovan i jednostavan.

On je pojasnio da su se u nekim ranijim pjesmama Nikolićeve provlačile niti proze, a da je knjiga dokaz autorovog talenta za pripovjedanje.

Nikolićeva je istakla da su priče nastale iz simbolike njenog doživljaja i radosti koja je pratilo određeno dešavanje u djetinjstvu, ali i kasnije.

- Godinama sam se borila da spasavam misao koja se nalazi u nekom događaju. Spasavam događaj i stavljam ga u sjećanje i oblikujem na taj način - rekla je ona.

Nikolićeva je večeras u dobojskom Centru za kulturu i obrazovanje promovisala i knjigu pjesama "Trenutak koji je izmislio ogledalo".

Јovanka Stojčinović Nikolić član je Udruženja književnika Republike Srpske, Udruženja književnika Srbije, te Međunarodne asocijacije pisaca iz Rige, Letonija. Od 2019. godine član je Akademije slovenske književnosti i umjetnosti sa sjedištem u Varni u Bugarskoj.