latinica  ћирилица
03/10/2019 |  21:25 | Autor: SRNA

EU: Vrijeme je za pregovore sa Tiranom i Skopljem

Lideri EU objavili su da je vrijeme za početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.
Pregovori Sjeverne Makedonije i EU (Foto: euobserver.com) -
Pregovori Sjeverne Makedonije i EU (Foto: euobserver.com)

Zajedničko saopštenje objavili su odlazeći predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker i njegova nasljednica na toj funkciji Ursula fon der Lejen, te predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

Analitičari navode da zajedničko saopštenje predstavlja najsnažniju podršku za kandidaturu za članstvo za ove dvije zapadnobalkanske države, ali i da sve članice EU neće biti saglasne.

Francuska i Holandija su protiv proširenja, sve dok se ne riješe problemi sa korupcijom ili vladavinom zakona u postojećim članicama, poput Rumunije.

Lideri EU podsjećaju, da su se članice prije više od godinu dana saglasile u principu da treba početi pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijm, te da je obećano da će ovog mjeseca biti donijeta zvanična odluka.

Ukoliko EU donese odluku da počne pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom biće to proba za sposobnost Unije da ispuni svoja obećanja i da gleda u budućnost, navodi se u saoptšenju.

Napominje se da su Sjeverna Makedonija i Albanija "uradile šta se od njih tražilo".

Sjeverna Makedonija je promjenila ime kako bi bio rješen spor sa Grčkom.

Lideri EU su upozorili da ukoliko i počnu pristupni pregovori da nema garancije da će biti uspješni, te da će biti neophodno sprovesti dodatne reforme jer se "članstvo ne dešava preko noći".