latinica  ћирилица
04/10/2019 |  13:12 ⇒ 05/10/2019 | 11:34 | Autor: SRNA

U nedjelju Festival pozorišta za djecu "Banjaluka 2019"

Međunarodni festival pozorišta za djecu, koji organizuje Dječije pozorište Republike Srpske, počeće u nedjelju, 6. oktobra, u Banjaluci i tokom sedam dana okupiti glumačke trupe iz deset zemalja.
Festival - Foto: RTRS
FestivalFoto: RTRS

Direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković rekla je da će tokom 18. Festivala "Banjaluka 2019" nastupiti pozorišta iz Rusije, Srbije, Italije, Poljske, Slovenije, Slovačke, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Bugarske i BiH.

Marinkovićeva je navela da će Festival otvoriti predstava "Izvini, mama" Dečijeg pozorišta iz Subotice, prošlogodišnjeg pobjednika.

Ona je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da je na Festivalu, čiji je selektor Predrag Bjelošević, trebalo da bude odigrana i predstava iz Brazila, ali da gostovanje neće moći biti realizovano zbog problema u vezi sa požarima u toj zemlji.

Marinkovićeva je rekla da će u stručnom žiriju ovogodišnjeg festivala biti režiser iz Beograda Јovica Pavić, dramaturg i režiser iz Zagreba Selma Parisi Sokolović, koja živi i radi u Londonu, te glumica-lutkar Dječijeg pozorišta Republike Srpske Božana Bijelić.

Ona je naglasila da je pokrovitelj 18. Međunarodnog festivala za djecu "Banjaluka 2019" predsjednice Republike Srpske Željka Cvijanović, te Vlada Srpske, odnosno Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo porodice, omladine i sporta.

Marinkovićeva je najavila da će u okviru ovog festivala poznati glumac Zijah Sokolović održati radionicu sa glumcima i djecom.

Glumica Božana Bijelić izrazila je zadovoljstvo što će biti u žiriju, dodajući da je pred njima veliki zadatak.