latinica  ћирилица
04/10/2019 |  13:50 ⇒ 16:11 | Autor: SRNA

Majkić: Mektić i Šarović protiv interesa Republike Srpske

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je Srni da Dragan Mektić i Mirko Šarović, kao ministri u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, ne prestaju sa anitustavnim i antizakonskim djelovanjem protiv interesa Republike Srpske, nastojeći tako da pokažu svoju potpunu lojalnost prema politici SDA.
Dušanka Majkić - Foto: RTRS
Dušanka MajkićFoto: RTRS

- Prema informacijama kojima raspolažemo od juče, sastanak koje se dogodio u Graničnoj policiji BiH nedvosmisleno pokazuje da su Šarović i Mektić uz podršku Zvizdića, mimo Ustava i zakona, pokušali da od direktora ove policijske agencije Zorana Galića pod pritiskom iznude dozvolu da federalna policija izađe na granicu u Republici Srpskoj i da vrši kontrolu istočne granice, što je nedopustiv i nerazuman čin koji nikada neće biti prihvaćen od Republike Srpske - poručila je ona.

Majkićeva je napomenula da svaka policijska agencija ima zakonom propisane nadležnosti na teritoriji koju pokriva, tako da i MUP Republike Srpske ima nadležnost na cijelom prostoru Republike i to za sva policijska ovlaštenja, odnosno sve policijske aktivnosti izuzev onih koji su u nadležnosti Sipe i Granične policije.

Ona je podsjetila da je, vodeći računa o migrantskoj krizi, MUP Republike Srpske zaključio Sporazum o pružanju pomoći u nadzoru granice sa Graničnom policijom čime je omogućeno da se policijski službenici MUP Republike Srpske direktno uključe i pomognu Graničnoj policiji na istočnoj granici prema Srbiji.

- To očito nije po volji ne samo Bošnjaka koji su to veoma loše dočekali, nego ni po volji Šarovića i Mektića koji, dodvoravajući se SDA. To i jedino rade da bi ostali na vlasti i pokazuju šta su spremni učiniti protiv interesa Republike Srpske - istakla je Majkićeva.

Prema njenim riječima, njihov cilj je da udovolje bošnjačkim zahtjevima i dovedu federalnu policiju na prostor Republike Srpske.

- Nema većih zagovornika jedinstvene policije BiH od Mektića i Šarovića koji će svoje zasluge potom fakturisati daljim ostajanjem na vlasti na nivou BiH. Smatram da se Republika Srpska mora oštro usprotiviti tome i dići svoj glas protiv štetnih odluka predstavnika Republike Srpske u Savjetu ministara - poručila je Majkićeva.

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić i ministri bezbjednosti Dragan Mektić i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović ultimativno su zatražili od direktora Granične policije BiH Zorana Galića da dopusti federalnoj policiji da sa pripadnicima Granične policije vrši kontrolu istočne granice u Republici Srpskoj, objavila je ATV.

Na sastanku održanom juče u Sarajevu, kojem su, osim predstavnika agencija za provođenje zakona na nivou BiH, prisustvovali Zvizdić, Mektić i Šarović, vršen je žestok pritisak na Galića da počne sa primjenom pravilnika koji je lično donio Mektić, a koji predviđa upućivanje predstavnika drugih policijskih agencija u BiH u odbranu istočne granice BiH kao ispomoć Graničnoj policiji BiH, navodi ova televizija.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ni juče niti bilo koji drugi dan, nije učestvovao na bilo kakvom sastanku na kome se razgovaralo o policiji i kontroli granice, niti o žandarmeriji, kako je to objavio medij ATV, saopštilo je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.