latinica  ћирилица
04/10/2019 |  14:28 ⇒ 19:38 | Autor: SRNA

Dani: Obaranje aviona "F-117A" bio uspjeh obučenog tima

Penzionisani pukovnik Vojske Јugoslavije Zoltan Dani, koji je bio komandant jedinice koja je 1999. godine oborila NATO avion "F-117A", rekao je danas u Banjaluci da je to bio uspjeh izuzetno dobro obučenog tima čiji je rezultat bio vrlo zapažen u svijetu.
Zoltan Dani - Foto: RTRS
Zoltan DaniFoto: RTRS

- Nevidljivi avion NATO-a pojavio se na potrebnoj daljini, a kada smo ga primijetili, tražili smo odobrenje operativnog centra da izvršimo borbeno dejstvo. Mi smo ga oborili - rekao je Dani.

Ovaj penzionisani pukovnik protivvazdušne odbrane Vojske Јugoslavije sada živi u rodnom selu Skorenovac kod Kovina, gdje je vlasnik pekarske radnje i pokreće brojne inicijative za razvoj seoskog turizma.

Na skupu u Banjaluci o temi "Neispričana priča o obaranju nevidljivog", Dani je rekao da se još u javnosti ne može u potpunosti govoriti o tome kako je oboren taj avion.

Dani je naveo da su ovom uspjehu doprinijele i posebne pripreme da će NATO koristiti ovu vrstu aviona koji će se iznenada pojavljivati u maloj razdaljini od diviziona protivvazdušne odbrane.

- Uvježbavali smo poslugu za vođenje raketa da brzo pređe na ručno praćenje i da može da izvrši borbena dejstva, što nije uobičajeno. Poslije toga smo uvježbavali da operatori ručnog praćenja na svojim ekranima prate minimalni odraz aviona koji nije uobičajen - rekao je Dani.

On je podsjetio da je raketni sistem tada bio snabdjeven sa dva radara, od kojih je jedan osmatrački metarskog opsega, a drugi nišanski centimetarskog.

Dani je pojasnio da radari metarskog opsega lakše otkrivaju strateške avione iz razloga o kojima je Nikola Tesla govorio još prije 100 godina.

Zoltan Dani je komandovao jedinicom 3. diviziona 250. Raketne PVO brigade, koja je tokom noći 27. marta 1999. godine srušila avion Američkog ratnog vazduhoplovstva "F117-A" - "noćni jastreb".

U izvršnoj produkciji niške nezavisne produkcije "Polka dot", snimljen je dokumentarni film o Daniju pod nazivom "21. sekund" režisera Željka Mirkovića.