latinica  ћирилица
04/10/2019 |  16:18 | Autor: SRNA

Lažno i licemjerno izvinjenje Milinovićeve

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je da je lažno i licemjerno izvinjenje odbornika grada Rijeka i predsjednika lokalnog odbora HDZ-a za nacionalne manjine Ivone Milinović zbog izjave o Srbima u tom gradu i Dalmaciji.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta je ocijenio i da je bila nacistička izjava Milinovićeve "da gradu Rijeci ne trebaju vrbe, jer tamo ima samo šest odsto Srba, ali da trebaju po nekim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30-40 posto".

- Ono što je sigurno jeste, da HDZ protiv Ivone Milinović neće pokrenuti nikakve konkretne mjere, to jest neće podnijeti ostavku na mjesto odbornika niti će biti isključena iz stranke - naveo je Linta.

On smatra i da izjava Milinovićeve "nije nikakvo iznenađenje, jer je HDZ ustaška stranka u čijem je stvaranju važnu ulogu imala ustaška emigracija".

- HDZ je djelimično realizovao projekat ustaškog pokreta, sa Antom Pavelićem na čelu, jer je pod njegovim vođstvom brutalno protjeran srpski narod iz hrvatskih gradova, Krajine, zapadne Hercegovine, zapadnokrajiških opština i drugih dijelova Federacije BiH - naveo je Linta.

On je ukazao i da su "pri tom izvršeni brojni ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i sistematski pljačkana, uništavana i otimana srpska imovina".