latinica  ћирилица
04/10/2019 |  17:21 ⇒ 18:08 | Autor: SRNA

Nelson: Iskoristićemo svaku priliku da se sastanemo sa Dodikom

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson rekao je da SAD žele da što prije bude formirana vlast u BiH, Federaciji BiH i kantonima, jer reforme čekaju i neophodno je što prije početi da se radi za bolju budućnost zemlje.
Erik Nelson - Foto: SRNA
Erik NelsonFoto: SRNA

- Veoma je razočaravajuća činjenica da toliko dugo traje proces postizanja konsenzusa i da političkim liderima treba toliko vremena da potvrde da je postignuti konsezus - rezultat njihovog dogovor. Sat otkucava i reforme su na čekanju - kaže ambasador Nelson u intervujuu za Srnu.

On je naveo da SAD ne odgovaraju nikakva kašnjenja u vezi sa formiranjem vlasti, te da je potreban konsenzus koji će BiH povesti naprijed.

- Veoma je bitno prihvatiti se posla i početi raditi na reformama o kojima je EU bila jasna u smislu šta je bitno provesti. Put nije lagan i zahtijevaće kompromise. SAD će ostati dosljedan i posvećen partner koji će pružati pomoć da se taj put i realizuje. Želimo da vidimo brzo formiranje vlasti, kako Savjeta ministara i parlament BiH koji funkcionišu, tako i vlasti na nivou Federacije BiH i kantona - istakao je Nelson.

Na pitanje da li će se uskoro sastati sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, s obzirom da se već sastao sa Željkom Komšićem i Šefikom DŽaferovićem koji su, kada je riječ o njihovoj ratnoj prošlosti, predstavnici ratne politike u BiH, za razliku od Dodika, čija je ratna biografija u odnosu na njih dvojicu besprijekorna, Nelson je rekao da je uvijek spreman za sastanak sa članovima Predsjedništvom BiH kako bi razmatrali na koji način SAD mogu pomoći BiH da ide naprijed.

- Mi ćemo u budućnosti iskoristiti svaku priliku da se u pozitivnom svjetlu sastanemo s Dodikom u funkciji koju obavlja kako bismo razgovarali o napretku zemlje - rekao je Nelson.

Upitan odakle tolika opterećenost SAD navodnim ruskim uticajem na Republiku Srpsku i Milorada Dodika, kada je on više puta jasno rekao da na njega niko nema uticaj osim interesa Republike Srpske, Nelson kaže da ne bi rekao da je Amerika opterećena.

- Suočavamo se sa negativnim narativom na kojem treba da radimo kako ne bi bilo viđenja jedne strane kao protivničke. Ono što želimo da vidimo jeste da nas svi vide kao partnera za budućnost i izgradnju stabilnosti ove zemlje - rekao je Nelson.

Podsjetivši ga na nedavni govor predsjednika SAD Donalda Trampa u Generalnoj skupštini UN koji je rekao da "mudri lideri uvijek stavljaju dobrobit sopstvenog naroda i zemlje na prvo mjesto, te da budućnost ne pripada globalistima već patriotama, suverenim i nezavisnim nacijama, koje štite svoje građane, poštuju svoje susjede i razlike koje svaku zemlju čine posebnom i jedinstvenom", te da iste teze zastupa i srpski član Predsjedništva BiH, Nelson je rekao da je tokom govora predsjednika Trampa zapazio neke stvari koje mogu biti korisne i u BiH.

- Predsjednik Tramp je govorio o tome koliko je važan privredni rast. Najvažniji korak kako bi se to ostvarilo jeste stvaranje povoljne poslovne klime. Predsjednik Tramp je takođe govorio o tome kako traži pouzdane parntere i da SAD nije zainteresovana za stalne sukobe i ratove - kaže američki diplomata.

On je naveo je ekonomska saradnja definitivno jedan od prioriteta SAD jer omogućuje stabilnost i bezbjednost za sve građane BiH.

- Mi pomažemo BiH da jača ekonomiju, ulažemo u oblast obrazovanja kako bi mladi naraštaj pripremili za radna mjesta 21. vijeka, investiramo u sektore koji imaju naročito pozitivan potencijal za rast - turizam, poljoprivreda, drvna instustrija... Takođe, ohrabujemo poslovne ljude da se ujedine i zajedničkim glasom traže reforme koje će im omogućiti lakše i bolje poslovanje - rekao je Nelson.