latinica  ћирилица
04/10/2019 |  18:06 | Autor: SRNA

Zelenski planira potpuno povlačenje snaga

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski planira da povuče sve snage duž linije razdvajanja na istoku zemlje, ukoliko profederalne snage učine isto, rekao je šef ukrajinske diplomatije Vadim Pristajko.
Ukrajinska vojska (Foto: rs-lat.sputniknews.com) -
Ukrajinska vojska (Foto: rs-lat.sputniknews.com)

Zelenski je početkom sedmice objavio da će se ukrajinske snage povući iz još dva sela naredne sedmice - Zolote i Petrivske.

- Nakon toga, Zelenski planira da povuče snage sa cjelokupnog fronta i to će biti obavljeno u fazama - naglasio je Pristajko.

On je izrazio nadu da će doći do još jedne velike razmjene zarobljenika sa Rusijom. Prethodna velika razmjena zarobljenika izvršena je 7. septembra.

Komentarišući prijedlog o razmjeni zarobljenika, portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je "da bi Rusiji bilo drago da obavi razmjenu svi za sve".

Zelenski je na vlast došao u maju, uz obećanje da će okončati petogodišnji sukob na istoku Ukrajine. Veliki dijelovi regiona Donbas pod kontrolom su profederalnih snaga.

Duž linije razdvajanja duge oko 400 kilometara i dalje ima sporadične razmjene vatre, uglavnom minobacača i mitraljeza.

Ukrajinski predsjednik je izrazio spremnost za održavanje izbora u regionima Lugansk i Donjeck, ali je sinoć iznio rigorozne preduslove za to poput uspostavljanja potpunog prekida vatre, povlačenja "stranih jedinica" iz Donbasa, ukrajinski graničari da budu na granici između Rusije i Ukrajine, te razmjene svih preostalih zatvorenika.