latinica  ћирилица
04/10/2019 |  18:34 ⇒ 22:31 | Autor: RTRS

Budžet spreman za povećanje plata

Prijedlog po kojem bi plate u Republici Srpskoj, od 1. januara sljedeće godine, trebale biti veće od pet do 20 odsto, a koji je utvrdila SNSD-ova radna grupa, biće dostavljen nadležnim institucijama, najavila je predsjednica Republike Željka Cvijanović. Taj prijedlog, poručuje predsjednica, usmjeren je ka porodicama, jer se povećanjem plata stvaraju bolji životni uslovi i standardi, što bi moglo doprinijeti demografskoj obnovi Republike Srpske.

Većina predloženih mjera dobila je podršku i sindikata i poslodavaca.

Pred institucijama Srpske, do kraja godine zahtjevan je posao. U nepuna tri mjeseca treba stvoriti pretpostavke da od nove godine plate radnicima u Srpskoj, budu veće. Prije svega, Vlada i Narodna skupština trebalo bi da usvoje neophodne akte - među njima i Budžet za sljedeću godinu, koji, prema riječima predsjednice Srpske, može podnijeti povećanje plata.

- Sredstva za povećanje plata biće obezbijeđena iz budžeta, a već je rečeno da je to 65 miliona KM. I ovo što radimo uklapamo, sve što radimo na povećanju plata i to je svojevrsna podrška porodici - istakla je Cvijanovićeva.

Činjenica je, dodaje, da se radi i na otvaranju što većeg broja radnih mjesta. Sve je, kaže Cvijanović, zasnovano na realnoj računici.

- Nikada nismo preduzimali nijedan nerealan korak. Vi mediji, svjedoci ste da zbog povećanja plata i penzija nisu izostala neka druga davanja iz budžeta. Imamo mogućnosti i hoćemo da naši građani imaju veće plate - dodala je Cvijanovićeva.

Za Savez sindikata, ohrabrujući je prijedlog SNSD-a za povećanje plata korisnicima budžeta, ali bi, kažu, najniža plata u Srpskoj, od 1. januara, trebalo da bude veća od 500 maraka, koliko predlaže SNSD.

- Najniža plata u dva koraka trebalo bi da dostigne 600 KM. Prvi korak je da to bude 550 KM, a u idućem kvartalu naredne godine da se dođe do najniže plate od 600 KM - rekla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Ovakav zahtjev sindikata, nerealan je za poslodavce. Njihova računica, slična je SNSD-ovoj.

Najniža plata, trebalo bi da bude polovina iznosa prosječne plate. Kada je riječ o prijedlogu povećanja plata u javnoj upravi, postoji bojazan da bi to dodatno opteretilo budžet.

- Mi smatramo da izvor povećanja plata koje je realno potrebno za određen dio kadrova u javnoj upravi, treba doći kroz smanjenje javne uprave, odnosno rješavanjem viška radnika koji postoje u javnoj upravi - naveo je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Vlast u Srpskoj, u proteklom periodu pokrenula je i nekoliko programa zapošljavanja, a stimulisano je i samozapošljavanje.

Kao primjer takvog programa, predsjednica Republike navodi program "Startap", koji podržava i Srbija, a koji podrazumijeva mlade ljude i preduzetnike i sve one koji hoće da se oprobaju u poslovnoj djelatnosti - naglašava predsjednica Cvijanović.