latinica  ћирилица
04/10/2019 |  18:49 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Zoltan Dani u Banjaluci: Neprijatelju oprostiti, ali ne zaboraviti

U okviru obilježavanja dvije decenije od NATO-agresije na tadašnju Saveznu Republike Јugoslavije, u Banjaluci je, u organizaciji Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke, predavanje održao Zoltan Dani, komandant posade koja je oborila američki avion F-117. Dani je govorio o detaljima vojnog podviga učinjenog iznad Buđanovaca, ali i mirnodopskom trenutku kad se upoznao s pilotom srušenog aviona.

Zoltan Dani, komandant jedinice protivavionskog sistema “Neva” kojim je, 27. marta 1999. oboren tzv. nevidljivi F-117, kaže da je podvig postignut zahvaljujući odlično uvježbanoj posadi. Uspjehu nakon kojeg je nemjerljivo porastao moral Vojsci i narodu Savezne Republike Јugoslavije, prethodila je odlična procjena o vremenskim razmacima napada i udaljenosti agresorskih aviona od PVO-diviziona.

- Uvježbavali smo poslugu za vođenje raketa da brzo pređe na ručno praćenje i da može da izvrši borbena dejstva, što nije uobičajeno. Poslije toga smo uvježbavali da operatori ručnog praćenja na svojim ekranima prate minimalni odraz aviona koji nije uobičajen - rekao je ovaj penzionisani pukovnik Vojske Јugoslavije.

Dani kaže da je dugo razmišljao da li da prihvati ponudu da se upozna s pilotom oborenog aviona Dejlom Zelkom. Prevagnulo je uvjerenje da su mir i oproštaj vrhovne vrijednosti. To je, kaže, poručio i dokumentarnim filmom “21.sekund”.

- Smatram da ako nekome nešto oprostimo da ipak nismo zaboravili, ali time pokazujemo da je humanost na našoj strani. To govori o nama a ne o njemu, koji će ostati grešnik - ističe Dani.

Јedan od junaka otpora NATO agresiji, pukovnik Dani živi od skromne vojne penzije i pekarskog posla u kojem se obreo. Priznaje da je razočaran u nekolicinu nadređenih starješina, zbog kojih je podnio zahtjev za penzionisanje.

Koliko je privržen svojoj Vojsci i državi, dokazao je i odbijanjem ponude vrijedne deset miliona dolara, da vojničku karijeru nastavi u jednoj od država članica NATO-a.