latinica  ћирилица
04/10/2019 |  20:01 | Autor: SRNA

Micotakis: Ankara koristi krizu za svoje potrebe

Grčki premijer Kirjakos Micotakis optužio je Tursku da "koristi" evropsku migrantsku krizu za svoje potrebe i da Ankara može i treba da kontroliše priliv migranata ka Evropi.

Grčka se suočava sa novim prilivom migranata na ostrva u Egejskom moru iz susjedne turske nakon relativne trogodišnje pauze.

Priliv migranata dodatno je opteretio pretrpane migrantske kampove zbog čega je nova administracija najavila strožu politiku za sprečavanje priliva migranata. 

- Želim da budem jasan. Turska mora da preuzme svoju odgovornost. Ankara ima kapacitete da kontroliše priliv u Egejskom moru. Ne mogu se oteti utisku da koristi ovaj problem za svoje geopolitičke ciljeve - istakao je Micotakis u obraćanju parlamentu.

Priliv migranata ka Grčkoj je usporen nakon što su EU i Turska postigle saglasnost 2016. godine za zatvaranje rute preko Egejskog mora, ali je broj pristiglih migranata ponovo povećan u avgustu i septembru.

Turska, u kojoj je smješteno 3,6 miliona sirijskih izbeglica, zaprijetila je da će "otvoriti kapije" ukoliko Ankara ne dobije adekvatnu podršku za plan za preseljaj milion izbjeglih na sjever Sirije.

Ankara pod svojom kontrolom drži dijelove na sjeveru Sirije gdje se, kako Turska navodi, vratilo 350.000 izbjeglih. Zajedno sa SAD, Ankara uspostavlja "bezbjednosnu zonu" na sjeveroistoku Sirije, gdje tvrdi da se brojne izbjeglice mogu preseliti.