latinica  ћирилица
04/10/2019 |  21:00 ⇒ 21:08 | Autor: TANЈUG

U Milanu otvorena izložba o Nikoli Tesli

Muzej Nikole Tesle otvorio je u Milanu do sada najveću izložbu u inostranstvu, koja je, kako je ocijenila direktorka Ivona Јevtić, veoma važna prilika da Italija, ali i čitav svijet, čuju odakle je i šta je sve uradio, jedan od najvećih svjetskih umova.
Muzej Nikole Tesle (foto: Kurir) -
Muzej Nikole Tesle (foto: Kurir)

Јevtićeva je na svečanosti otvaranja izložbe podsjetila na srpsko porijeklo Nikole Tesle.

Ocijenila je da je izložba, postavljena na više od 1.200 kvadrata, koju će publika moći da vidi do 29. marta sljedeće godine, prilika da se pokaže dio onoga čime Muzej može da se pohvali.

- Ovo je prvo gostovanje Muzeja Nikole Tesle u Italiji. Posjetioci će moći da vide priču o jednom od najvećih umova istorije. Tu su i prezentacije specifičnih prostora kao što su Teslina laboratorija u Koloradu, čuvena soba 3.327 iz hotela Njujorker, u kome je živio i umro, digitalna aplikacija laboratorije na Long Ajlendu i mnoge druge - rekla je Јevtićeva.

Podsjetila je da veliki naučnik potiče iz pravoslavne srpske porodice.

- Njegov otac Milutin bio je pravoslavni sveštenik i prvo što ćete vidjeti kada odete u Smiljan, u njegovu rodnu kuću, jeste pravoslavna crkva u kojoj je bogoslužio Nikolin otac - rekla je Јevtićeva.

Ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić ocijenio je da je održavanje izložbe važno i zbog saradnje dvije zemlje.

Svečanosti su prisustvovali konzulka u Milanu Radmila Selaković, predstavnici diplomatskog kora, javne ličnosti i predstavnici medija.