latinica  ћирилица
05/10/2019 |  10:51 ⇒ 21:19 | Autor: SRNA

Izborna tišina na Kosmetu

Na Kosovu i Metohiji u ponoć je počela izborna tišina uoči sutrašnjih vanrednih parlamentarnih izbora.
Kosovska Mitrovica (Foto: FB/Kosovska Mitrovica) -
Kosovska Mitrovica (Foto: FB/Kosovska Mitrovica)

Pravo glasa ima 1.972.466 birača, a u srpskim sredinama registrovano je skoro 120.000 birača.

Biračka mjesta biće otvorena od 7.00 do 19.00 časova, a glasanje putem pošte biće završeno danas.

Sa biračkog spiska izbrisano je 33.779 birača koji su umrli ili onih koji su se odrekli "državljanstva" samoproglašenog Kosova.

Na cijelom području Kosova i Metohije, u birački spisak upisano je oko 117.000 Srba, od kojih su skoro polovina upisani u biračke spiskove na području opština Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i sjeverna Kosovska Mitrovica.

Kandidatske liste u ime srpske zajednice podnijeli su Srpska lista sa 17 kandidata, koalicija "Sloboda" sa šest, Samostalna liberalna stranka sa 13 i Partija kosovskih Srba sa osam kandidata.

Na sjeveru Kosova biće ukupno 86 biračkih mjesta u sve četiri opštine.

U Sjevernoj Kosovskoj Mitrovici biće otvoreno 27 biračkih mjesta, Zubinom Potoku 12, Zvečanu sedam i Leposaviću 31 biračko mjesto, u Klokotu pet, Partešu tri, Štrpcu sedam, Ranilugu sedam, Gračanici 15, Zvečanu sedam.

Po jedno biračko mjesto biće otvoreno u selima Grace, Gojbulje i Prilužje na području opštine Vučitrn, u selu Banje na području opštine Srbica, u selu Mušnikovo, opština Prizren, u selima Devet Јugovića, Gornjoj i Donjoj Brnjici, opština Priština, u Goraždevcu, opština Peć, u opštini Orahovac u Gornjoj /srpskojI mahali i Velikoj Hoči, na području opštine Obilić u selima Plemetina i Babin Most.

Na području opštine Novo Brdu biće otvoreno 12 biračkih mjesta, u Lipljanu u selima Staro Gracko i Rabovce i u urbanom dijelu u Osnovnoj školi "Braća Aksić", u Kosovu Polju, u selima Bresje i Kuzmin, u Klini, u selima Vidanje i Biča, u Osojanu, opština Istok, u selima Gornji Livoč, Poneš, Cernica i Kmetovce, opština Gnjilane, u selima Ajnovce, Odevce, Berivojce i Bosce, opština Kosovska Kamenica, biće otvoreno po jedno biračko mjesto.

Posebnih biračkih mjesta za Srbe nema na području opština Podujevo, Mališevo, Suva Reka, Đakovica, Dečani, Glogovac, Uroševac, Kačanik, Јunik, u urbanom dijelu Prištine, u južnoj Kosovskoj Mitrovici, Mamuši i na području opštine Dragaš.

Iz Centralne izborne komisije saopšteno je da će pravo glasa moći da iskoriste samo oni birači koji imaju dokumenta /samoproglašenog/ Kosova.

Da li su upisani u birački spisak i gdje treba da glasaju građani mogu provjeriti i na sajtu CIK-a, upisivanjem ličnog /desetocifrenog/ broja.

Nepravilnosti tokom izbornog dana građani mogu prijaviti Opštinskoj izbornoj komisiji, direktno Centru za žalbe i prijave CIK-a, kao i brojnim nevladinim organizacijama koje će pratiti glasanje sa oko 33 000 ljudi.

Izbore na sjeveru Kosmeta pratiće 95 posmatrača organizacije "Demokratija na delu", od kojih 86 na svim biračkim mjestima, zatim četvoro ljudi u mobilnom timu za sve četiri opštine, četiri opštinska koordinatora i glavni regionalni koordinator.

Izbore će nadgledati posmatrači OEBS-a u savjetodavnoj ulozi, kao i posmatrači EU, čiju misiju predvodi Viola fon Kramon-Taubadel, koja je poslije sastanka sa predsjednikom privremene samouprave na Kosovu /Hašimom Tačijem/ zatražila od institucija samoproglašenog Kosova da "uzmu u obzir preporuke i zapažanja Misije EU".

Kosovska policijska služba ranije je saopštila da je sačinila operativni plan od četiri segmenta, plan za predizborne aktivnosti, plan uoči izbornog dana, plan na dan izbora i plan za postizborni period, koji se odnosi na dopremanje izbornog materijala od izbornih centara do CIK.

Iz policije su najavili da će od subote uveče biti aktiviran dovoljan broj pripadnika, uključujući i specijane jedinice KPS-a kako bi izbori bili sprovedeni bez narušavanja javnog reda i mira i ometanja građana da slobodno izraze svoju volju.

U organizaciji Udruženja raseljenih Srba sa područja skoro svih opština iz centralne Srbije najavljeno je da će sutra ujutro biti obezbijeđen prevoz punoljetnim biračima koji se odluče da dođu na Kosovo i Metohiju i ispune svoju građansku dužnost.