latinica  ћирилица
05/10/2019 |  13:30 ⇒ 19:42 | Autor: SRNA

Smrtna kazna ne treba da postoji, apelacija politički trik

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da smrtna kazna ne treba da postoji u Srpskoj, a da je podnošenje apelacije Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda politički trik, a ne njihovo opredjeljenje prema toma.

Cvijanovićeva je ocijenila da je ovo što je sada urađeno samo njihov pokušaj da se legitimišu kao određeni predlagači. 

- Što se tiče smrtne kazne, ona tu ne treba da postoji, ali način kako se do toga došlo pokazuje samo da je u pitanju još jedan politički manevar - rekla je Cvijanovićeva u Modriči.

Cvijanovićeva je podsjetila da je ukidanje smrtne kazne bilo među amandmanima prije nekoliko godine, ali da su u tom periodu naišli na blokadu Kluba Bošnjaka koji nisu htjeli da ih usvajaju, a bili su pripremljeni u skladu sa preporukama Savjeta Evrope i važećih akata koje su usvojile sve civilizovane zemlje.

Prema njenim riječima, blokirali su ih i na taj način zaustavili proces izmjene Ustava, usklađivanje s onim što je praksa, a i dio civilizovane pravne prakse. 

- Želim da vjerujem da se sud u ovom slučaju odnosio prema tome kakva je u pitanju norma, da postoji saglasnost da ta norma ne može da postoji. Ta saglasnost postoji, vjerovatno, i u okviru Bošnjačkog kluba bez obzira što smatram da je ovo politički trik što su uradili, a ne njihovo čisto opredjeljenje prema tome - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Ustavni sud BiH u mnogo slučajeva donosio odluke na način da Srpska nije bila saglasna s njima, mnogo puta kreirao određena pravila umjesto da je štitio pravila i ustav. 

- Uključivalo je učešće stranih sudija u odlučivanju, ljudi koji nemaju veze sa našim prostorom, nemaju veze sa našim stvarnim problemima... Bilo je tu različitih stvari koje su bile veoma upitne, od obilježja, pa nadalje - rekla je Cvijanovićeva.

Ustavni sud BiH prihvatio je apelaciju Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 11. stav 2. Ustava Republike Srpske i na jučerašnjoj sjednici odlučio da takva norma više ne može da postoji u Ustavu, čime je ukinuta smrtna kazna u Republici Srpskoj.