latinica  ћирилица
05/10/2019 |  15:31 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Početak nove školske godine u "Prosvjetinoj školi srpskog jezika" u Beču

Trećeg dana manifestacije "Dani Srbije i Srpske u Austriji" ozvaničen je početak nove školske godine u "Prosvjetinoj školi srpskog jezika" u Beču. Ovim je taj projekat ušao u sedmu godinu postojanja.

Učeći o srpskom jeziku i kulturi u prethodnih šest godina više od četiri hiljade mališana prošlo je kroz "Prosvjetinu školu" u Beču.

Marija i Kristijan dio su priče koja učvršćuje veze dijaspore u Beču. Uče kroz rad sa pedagozima, druženje sa vršnjacima, izlete, ekskurzije i susrete sa odabranim gostima.

- Јa sam naučila u školici srpskog jezika da pišem na ćirilici i nekako bez toga kad odem u Srbiju ne bih mogla da se sporazumijevam sa bilo kim. Јednostavno moram da se potpišem. Tamo sam naučila malo bolje da pričam - kaže Marija Petković.

- Učimo ovdje i našu religiju, pričamo srpski - dodaje Kristijan Stojičić.

Društvo koje ove godine obilježava 117 godinu postojanja školu vodi prema programu srpskog Ministarstva prosvjete. Nastava traje jednom sedmično i besplatna je.

- Ono što je u školici važno je da ona pokazuje jedinstvo Srba sa obje strane Drine. Koliko je tu djece iz Srbije toliko je i iz Srpske. Naš predmet koji izučavamo zove se Moja otadžbina Srbija i Srpska - pojašnjava Srđan Mijalković, predsjednik odbora Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva "Prosvjeta" u Beču.

- Ova priča je jako bitna. Znači ne samo zbog očuvanja srpskog jezika, nego posebno identiteta naše djece koja su ovdje rođena i odrastaju u ovoj sredini dodaje Ivana Milovanović, nastavnica u "Prosvjetinoj školi srpskog jezika i kulture“".

Svaku aktivnost na očuvanju srpskog jezika i kulture podržava i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske koje je doniralo lektiru "Prosjvetinoj školi" za prva četiri razreda.

- Ono što je zaista cilj jeste da i Republika Srpska ali i Srbija imaju stratešku kulturno-prosvjetnu politiku kada su u pitanju Srbi u dijaspori odnosno Srbi u svim prostorima u kojima žive, bez obzira na granice države u kojoj se nalaze - istakla

Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Beču, naglašava da je posebno važno da u ovako velikom gradu kao što je Beč, gdje imamo oko 300 hiljada Srba, pokažemo našu tradiciju i našu kulturu.

Postojanje škole srpskoj dijaspori u Beču i Austriji dobar je argument da od gradskih i saveznih vlasti traže da se srpski jezik i zvanično prizna, jer njime govori jedna od najbrojnijih zajednica u ovoj zemlji.

Prvi dan rada škole uvršten je u program manifestacije "Dani Srbije i Srpske u Austriji".