latinica  ћирилица
05/10/2019 |  15:42 ⇒ 21:20 | Autor: SRNA

U Sisku obilježen Dan sjećanja na stradalu srpsku djecu

U Sisku je danas obilježen Dan sjećanja na stradalu srpsku ratnu siročad tokom Drugog svjetskog rata u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Vijeća srpske nacionalne manjine u ovom gradu.
Dokumentarni film "Dječije prihvatilište Sisak" - Foto: Screenshot/YouTube
Dokumentarni film "Dječije prihvatilište Sisak"Foto: Screenshot/YouTube

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Siska Mirjana Olujić rekla je da je važno obilježavati ovaj dan kako stradanje djece u ustaškom logoru u Sisku ne bi bilo zaboravljeno.

- To je naročito bitno danas kada se dižu tenzije, prekraja istorija i negira postojanje logora u Sisku i spekuliše sa brojem stradale djece - poručila je Olujićeva.

Ona je podsjetila da je u Sisku za vrijeme Drugog svjetskog rata postojalo nekoliko logora.

Komemoraciji u parku "Diana Budisavljević" u Sisku prisustvovali su predstavnici bošnjačke jevrejske manjinske zajednice u Hrvatskoj i preživjeli logoraši iz Srbije i Banjaluke.

U Sisku je od 3. avgusta 1942. do januara 1943. godine funkcionisao poseban logor za djecu, koji se službeno nazivao "Prihvatilište za djecu izbjeglica".

Na spomeniku na dječijem groblju navodi se podatak da je na tom mjestu sahranjeno oko 2.000 djece, ali zbog izostanka bilo kakvog sistematskog istraživanja nakon Drugog svjetskog rata, nije moguće sa sigurnošću utvrditi tačan broj umrlih.

Predstavnici Srpskog narodnog vijeća ranije su naveli da je kroz logor u Sisku prošlo više od 6.000 djece od dva mjeseca do 12 godina.

Dječiji logor u Sisku, najveći te vrste u NDH, nalazio se pod pokroviteljstvom "Ženske loze ustaškog pokreta" i "Ustaške nadzorne službe".

Neposredno upravljanje "dječijim prihvatilištem" bilo je u rukama ustaše i ljekara Antuna Najžera.