latinica  ћирилица
05/10/2019 |  16:25 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Banjaluka za vojnu neutralnost

Eventualno članstvo u NATO-u treba da bude dogovor sva tri konstitutivna naroda u BiH, poručeno je sa današnje naučno-stručne konferencije "MAP-Akcioni plan za članstvo", čiji je organizator Udruženje "Centar za lobiranje Banjaluka". Stručna javnost smatra da nepostojanje sporazuma o ključnim pitanjima koči razvoj Srpske i BiH, ali i da BiH ima mnogo važnijih problema od NATO-a.

Istraživanje koje je sproveo ovaj Centar pokazalo je da građani Sarajeva i Mostara pružaju veću podršku NATO-u, dok je Banjaluka za opciju vojne neutralnosti.

Rezultati ispitivanja javnog mnjenja o vojnoj neutralnosti ili NATO putu, koje je sproveo Centar za lobiranje iz Banjaluke, u avgustu ove godine, na uzorku 700 anketiranih građana iz Banjaluke, Mostara i Sarajeva pokazali su da građani nemaju jedinstven stav.

Podrška NATO članstvu najveća je među građanima Mostara 77,5 odsto, Sarajeva 76 odsto, a 77 odsto anketiranih u Banjaluci su za opciju vojne neutralnosti BiH.

Pronaći rješenje koje će sa približnim stepenom satisfakcije ili frustracije, odgovarati svim građanima BiH mudrost je politike u BiH, smatra stručna javnost.

- U Srpskoj postoji strah od diskriminacije, preglasavanja ili preferiranja međunarodne zajednice samo jedne strane, u ovom slučaju bošnjačke - kaže Mile Dmičić, profesor ustavnog prava.

Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbjednosnog foruma iz Beograda kaže da ako imamo realnost u kojoj Republika Srpska preferira odnose sa Ruskom Federacijom, a FBiH sa NATO-om, onda bi, kako tvrdi, logičan izlaz iz ovog problema bio da se BiH opredijeli da ne naginje ni jednoj ni drugoj strani, da ne privlači kao magnet velike sile da ukrštaju koplja na njenoj teritoriji.

NATO nema interes od ulaska BiH, ali će ona snositi odgovornost ako izabere da ostane na margini svih svjetskih procesnih događaja, smatra profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Selmo Cikotić.

- Interes BiH da uđe u NATO posmatramo u kontekstu moderne logike, da se snaga države mjeri stepenom njene integrisanosti u međunarodni, sveukupni sistem i da budemo dio porodice progresivnih, demokratskih naroda - rekao je Cikotić.

Bez obzira na suprotstavljeno mišljenje pojedinih učesnika konferencije jedinstveni su u stavu da se sve odluke moraju donositi konsenzusom, da Partnerstvo za mir ni na koji način ne prejudicira bilo kakvu odluku o pridruživanju Alijansi i da BiH trenutno ne ispunjava neophodne standarde za unapređenje saradnje.

Takođe, poručeno je i da članstvo u NATO-u nije uslov za približavanje BiH Evropskoj uniji.