latinica  ћирилица
05/10/2019 |  16:45 ⇒ 16:45 | Autor: SRNA

Promovisati kompleks u Ritešiću i privući turiste

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da kompleks u dobojskom naselju Ritešić, osim materijalne, ima i duhovnu vrijednost i da ga treba promovisati da bi se, pored domaćih, privukli i ruski turisti.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što je danas prisustvovala humanitarnoj manifestaciji za izgradnju Srpsko-ruskog duhovnog centra pravoslavlja kod Manastira Svete Matrone Moskovske u dobojskom naselju Ritešić i poželjela da ovaj kompleks konačno dobije svoje obrise.

- Srećna sam što sam kao predsjednik Republike mogla da na neki način doprinesem izgradnji ovog duhovnog centra sa manastirom - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Ritešiću kod Doboja.

Ona je navela da je, osim toga što se pokazuje prijateljstvo i jedinstvo srpskog i ruskog naroda, kulture i tradicije, veoma važno da ovo mjestu bude pozicionirano na način da privlači ruske turiste, ali i stanovnike Republike Srpske i zemalja okruženja.

- Zadovoljna sam što smo dio ovog projekta i sigurno ćemo kao institucije podržavati ovakve aktivnosti", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je, osim gradu Doboju, ruskoj Ambasadi u BiH, republičkim institucijama, zahvalila ljudima iz Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda koji pokušavaju da na sve moguće načine promovišu rusko-srpsko prijateljstvo.

Cvijanoćeva je podsjetila da je sve što je započeto u Ritešiću urađeno na inicijativu ovog Udruženja što je pokazatelj kako se to može kvalitetno uraditi.

U Ritešiću se od 2009. godine, na inicijativu predsjednika Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zorana Gajića, realizuje projekt izgradnje manastira Svete Matrone Moskovske i ruskog etno-sela. Projekat je dobio blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

U okviru ruskog-etno sela 2017. godine otkrivena je spomen-bista ruskom caru Nikolaju Drugom, čije postavljanje je organizovalo Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda, uz podršku ruske Ambasade u BiH.