latinica  ћирилица
05/10/2019 |  17:37 ⇒ 06/10/2019 | 09:12 | Autor: RTRS

U Ritešiću kod Doboja izgradnja Srpsko-ruskog duhovnog centra

Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda organizovalo je u Ritešiću kod Doboja humanitarnu večeru za izgradnju Srpsko-ruskog Duhovnog centra pravoslavlja.

Centar se gradi u sklopu kompleksa ruskog manastira Svete Matrone Moskovske, uz podršku Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Pomoć stiže i od predsjednice Srpske Željke Cvijanović i Grada Doboja.

Duh Rusije u Ritešiću se širi, pa osim ruskog manastira sa konakom gradi se i nova zgrada srpsko-ruskog centra pravoslavnih naroda.

Gradi se i produbljuje i prijateljstvo Srba i Rusa, koji su kroz istoriju uvijek bili na strani istine.

- Osim toga što pokazujemo svoje prijateljstvo i zajedništvo, jedinstvo između ruskog i srpskog naroda, jedinstvo kulture, civilizacije, tradicije, vjere, mislim da je jako važno da ovo mjesto pozicioniramo i kao mjesto koje može da privlači turiste - istakla je predsjednica Srpske, Željka Cvijanović.

- Mislim da ovo jeste još jedan od simbola prijateljstva koje veže naš narod. U posljednje vrijeme moje kolege pričaju o uticaju Rusije. Јa mislim da današnji događaj potvrđuje da u pitanju nije uticaj, već prijateljstvo - naglasio je Petar Ivancov, ambasador Ruske Federacije u BiH.

Prijateljstvo dva naroda okupilo je brojne goste i posjetioce u Ritešiću. Svi imaju pozitivne impresije i oduševljeni su mjestom.

Manastir Svete Matrone Moskovske prvi je koji se gradi na području Doboja. I zgrada srpsko-ruskog duhovnog centra pravoslavlja biće jedinstvena na ovim prostorima.

- Želim da ove godine to, akoB og da, pokrijemo i da se iduće godine ovdje sastajemo i otvorimo prvi ruski vojni muzej na ovim prostorima - kaže Zoran Gajić izU druženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda u Ritešiću.

Boris Јerinić, gradonačelnik Doboja, naveo je da ovo svakako treba da bude mjesto gdje će ljudi rado dolaziti gdje će se ta prijateljstva još više učvršćivati.

Humanitarna aktivnost prikupljanja novca za gradnju Rusko-srpskog centra pravoslavlja u Ritešiću
dio je tradicionalne manifestacije "Dani meda, rakije i pripremanja kotlića", koja je održana po deseti put.