latinica  ћирилица
06/10/2019 |  21:31 ⇒ 21:35 | Autor: SRNA

Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci

U Banjalucu je večeras otvoren 18. Međunarodni festival pozorišta za djecu, koji je okupio glumačke trupe iz 10 zemalja.

Festival je u Dječijem pozorištu Republike Srpske otvorila ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, koja je istakla da ova manifestacija ima sve komponente koje doprinose razvoju kulturnog identiteta, očuvanju tradicije, podsticanje znanja i kreativnosti.

Ona je ocijenila da festival i ove godine "vodi na zanimljivo putovanje, na kojem se upoznaju različitosti i ljepote drugih kultura, osnažuje saradnja i stvaraju nova prijateljstva".

- Raduje me što ovako važna kulturna manifestacija ove godine obilježava punoljetstvo, ali i posebnost vizije Dječijeg pozorišta Republike Srpske da ovim i sličnim projektima doprinosi osnaživanju pozorišnog stvaralaštva za djecu - rekla je Trivićeva.

Ona je navela da Dječije pozorište Republike Srpske pažljivo vrši selekciju predstava, izrazivši uvjerenje da će ovogodišnji izbor potvrditi visoku umjetničku vrijednost festivala.

Trivićeva je najavila da će resorno ministarstvo i ubuduće svesrdno podržavati programske aktivnosti Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković rekla je da će tokom 18. Festivala Banjaluka 2019, nastupiti pozorišta iz Rusije, Srbije, Italije, Poljske, Slovenije, Slovačke, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Bugarske i BiH.

Marinkovićeva je rekla da je ponosna na ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske i na zaposlene, koji su uspjeli sve postići bez velike pomoći sa strane u organizacionom smislu.

- Čitajući knjige više ćemo zavoljeti teatar, bolje ćemo razumjeti svijet u kojem živimo i bićemo bolji ljudi - rekla je Marinkovićeva, ističući da je pod krovom Dječijeg pozorišta Republike Srpske iščitano mnogo knjiga.

Festival je otvoren predstavom "Izvini, mama" Dečijeg pozorišta iz Subotice, prošlogodišnjeg pobjednika.

Ovaj festival, jedan od najprestižnijih za djecu na Balkanu, predstaviće banjalučkoj publici trenutno najsavremenija lutkarska ostvarenja iz Evrope.

Dječije pozorište Republike Srpske ugostiće oko 200 pozorišnih stvaralaca - glumaca, reditelja, scenografa, kostimografa i teatrologa iz cijelog svijeta.

Za sedam dana trajanja Festivala publika će imati priliku da dnevno pogleda po tri različite predstave, a s obzirom na to da se pojedine predstave igraju u dva termina, ovogodišnji Festival obilježiće ukupno 23 izvođenja predstava.

Predstave će biti igrane na velikoj i maloj sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske, kao i na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Selektor Festivala je Predrag Bjelošević, a u stručnom žiriju su režiser iz Beograda Јovica Pavić, dramaturg i režiser iz Zagreba Selma Parisi Sokolović, koja živi i radi u Londonu, te glumica-lutkar Dječijeg pozorišta Republike Srpske Božana Bijelić.

Pokrovitelj 18. Međunarodnog festivala za djecu Banjaluka 2019, je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, te Vlada Srpske, odnosno Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo porodice, omladine i sporta.

Održavanje Festivala podržao je i grad Banjaluka, te Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Otvaranju 18. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu prisustvovao je i ministar ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.