latinica  ћирилица
07/10/2019 |  09:16 ⇒ 15:30 | Autor: SRNA

Obilježavanje 27 godina od oslobođenja opštine Brod

Dan oslobođenja opštine Brod u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu biće obilježen danas kao znak sjećanja kada su jedinice Vojske Republike Srpske prije 27 godina oslobodile Brod koji je sedam mjeseci bio pod okupacijom regularne vojske Hrvatske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica.
Opština Brod (Foto: mapio.net) -
Opština Brod (Foto: mapio.net)

Pomen parastos biće služen na Trgu patrijarha Pavla u 11.00 časova, a svečana sjednica Skupštine opštine Brod počeće u 12.00 časova u amfiteatru Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla".

Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić u 10.00 časova organizuje prijem za predstavnike Boračke organizacije i drugih udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i drugih zvanica.

Јedinice Vojske Republike Srpske, pod komandom generala Slavka Lisice, su 7. oktobra 1992. godine oslobodile Brod, koji je sedam mjeseci bio pod okupacijom regularne vojske Hrvatske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica.

Okupacione snage ubile su 244 i ranile 570 vojnika i srpskih civila, a u deset logora zarobili 2.000 Srba.

U Brodu se nizom različitih manifestacija duhovnog, kulturnog i sportskog sadržaja do 14. oktobra obilježavaju "Oktobarske svečanosti slobode".