latinica  ћирилица
07/10/2019 |  12:52 ⇒ 12:53 | Autor: SRNA

Rudari jame Stranjani prekinuli proizvodnju

Rudari jame Stranjani Rudnika mrkog uglja Zenica odlučili su da prekinu proizvodnju zbog planiranog zatvaranja i nalaze se izvan jame, javlja Dnevni avaz.

U ime Sindikata rudara "Stranjani" Smajo Doglod poručio je da će obustava proizvodnje trajati sve dok ne dobiju čvrstu garanciju da je rad ove jame neupitan i da rudari bez straha mogu dolaziti na posao.

- Zatražili smo od Uprave da stave karte na sto i kažu gdje smo i šta smo. Ali, oni ne vide da će `Stranjani` raditi, praktično smo prekriženi. Sve vodi tome da će se za 20 dana zatvoriti pogon, iako nam to niko nije zvanično rekao. Zaposleni se ne slažu s tim i ne vide dalju svoju budućnost - rekao je Doglod.

Prema njegovim riječima, trenutno se ispred jame nalazi pedesetak rudara, a pridružiće im se druga i treća smjena, nakon čega planiraju preduzeti konkretne korake.

- Krenućemo pješice za Sarajevo da razgovaramo sa /vršiocem dužnosti izvršnog direktora za proizvodnju u `Elektroprivredi BiH`/ Senadom Sarajlićem. Planiramo pokrenuti i kolektivnu tužbu za PIO/MIO, za uplatu doprinosa od 2009. godine na ovamo. Ako nema `Stranjana`, mi ćemo blokirati sve -  rekao je Doglod.

On je dodao da bi rudari u toj jami za mjesec dana trebalo da dođu do jedne obale u kojoj ima oko 130.000 tona zaliha uglja.

- Tako da, to najbolje govori koliko `Stranjani` daju, ali neko nas svjesno želi ugasiti. To nećemo dozvoliti - poručio je Doglod.