latinica  ћирилица
07/10/2019 |  12:55 | Autor: dnevni avaz

Zdravstveni radnici poručili: Dajte nam dostojanstvene plate

Ispred zgrade Vlade KS počeli su protesti zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo, gdje se okupilo njih više stotina.
Protest zdravstvenih radnika ispred zgrade Vlade KS (Foto: A. Čengić/Avaz) -
Protest zdravstvenih radnika ispred zgrade Vlade KS (Foto: A. Čengić/Avaz)

Oni su poručili Vladi da neće odustati od svojih zahtjeva.

Kao što je poznato, ranije je održano nekoliko pregovora sindikata i pregovaračkog tima Vlade KS, ali bez konkretnog rezultata. Zdravstveni radnici, između ostalog, traže povećanje plate i izjednačavanje koeficijenata, dok Vlada s druge strane poručuje da nemaju novac za to.

Zdravstveni radnici između ostalog su zatražili dostojanstvene plate.

- Odgovorna vlada treba da brine za dostojanstvo prosvjetnih radnika, da se država gradi ulaganjem u zdravstvo. Dosta nam je ušteda, tražimo ulaganje - poručili su zdravstveni radnici danas.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH je kazao da je žalosno što je došlo do ovoga.

- Ne može jedna grupa, kao što je slučaj zdravstva, biti obespravljena. Za ovakvim ljudima vapi EU, a oni su ostali ovdje. I opet su pogazili svoje dostojantsvo koje sada traže. Zbog toga su organizirani današnji protesti - poručio je Šatorović.

Okupljeni su pozvali predstavnike Vlade i premijera KS Edina Fortu da izađu pred njih.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS, danas je na protestima pružio podršku kolegama i apelirao da se na zdravstvu ne treba štedjeti.

- Nikad nismo rekli da smo protiv ulaganja, ali najbolje ulaganje je ulaganje u plate. Ako Vlada ne izdvoji sredstva, opet će se desiti serija protesta. Zdravstveni radnici traže kolektivni ugovor, koji nemaju. Drugi razlog je da se svi koeficijenti jednako raspodijele - kazao je Sivro.

Predsjednik Sindikata zdravstva KS Edin Selimić uoči održavanja protesta je kazao da je dobio informacija da je generalni direktor Doma zdravlja poslao dopis koji, kako on kaže, opstruira proteste.

- Iz Doma zdravlja sam dobio poruku da je generalni direktor Doma zdravlja poslao dopis pola sata prije okupljanja radnika na ovom protestu, jer je već masa ljudi krenula, da niko ne smije napustiti radno mjesto jer je to teža povreda radne discipline. Na sve moguće načine vlast opstruiše - kazao je Selimić.

On ističe da nastavljaju sa generalnim štrajkom, te da će organizirati hitnu sjednicu Skupštine da odluče šta i kako dalje da rade.

- Što se tiče pacijenata, mi smo pokazali da su nam na prvom mjestu. Tako da masu stvari koje smo radili, radili smo mimo ugovora, pokazali smo koliko smo mi za pacijente - zaključio je on.

Podsjećamo, ranije je za Avaz Edo Selimić, predsjednik Sindikata, kazao da su zdravstveni radnici spustili sve ljestvice, te naglasio da se dalje više ne može.

- Nemamo mi očekivanja, iz prostog razloga što smo u pregovorima od februara ove godine i ignorirani smo sve vrijeme. Bukvalno smo prisiljeni da izađemo na ulicu. Idemo i borićemo se i dalje - kazao nam je Selimić.

Inače, zdravstvene radnike danas su na protestima podržale kolege iz obrazovanja. Protesti će trajati dva sata.