latinica  ћирилица
07/10/2019 |  13:40 ⇒ 18:01 | Autor: SRNA

Đokić: Srbija do kraja godine završava najveći dio "Turskog toka", Srpska sljedeća

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da ima informacije da Srbija treba već do kraja godine da završi najveći dio gasne mreže na izgradnji gasovoda "Turski tok", te da je Republika Srpska sljedeća na redu.

- To je veliki projekat kojim će se baviti Republika Srpska. Vidim gasifikaciju kao jedan zajednički projekat. Srbija je na to potpuno spremna. Nadamo se da neće biti nekih novih problema i prepreka u realizaciji tog gasovoda /Turski tok/ -  rekao je Đokić Srni u Beogradu, gdje učestvuje na Ekonomskom samitu Srbije.

On je rekao da je za Srpsku od velike važnosti razvoj zajedničkih energetskih projekata sa Srbijom, a jedan od njih je izgradnja hidroelektrana na Drini, te podsjetio na projekte izgradnje hidroelektrana na gornjem toku Drine - "Buk bijela", "Foča" i "Paunci".

Đokić je rekao da se intenzivno posljedih mjeseci radi na tome, od trenutka kada su vlade Srpske i Srbije i politički predstavnici na najvišem nivou donijeli odluke da se to zajedno realizuje. 

- Poznato je da smo mi u jednoj fazi bili krenuli sami, ali evo sada smo se zajedno sa Srbijom usmjerili ka realizaciji tih projekata, za koje vjerujem da će biti veoma uspješno ostvareni i da će to biti jedan od preokreta u pogledu ukupne ekonomske saradnje Republike Srpske, jer prvi put dobijamo zajedničke objekte, dobijamo velike investicije koje zajedno realizujemo - rekao je Đokić.

On je podsjetio da je Srbija sarađivala i bila prisutna na razne načine u Srpskoj kroz neke investicije i kompanije, ali da je ovo sada prvi put da postoje tako značajni projekti koji će biti realizovani zajedno. 

- Biće to jedno novo veliko iskustvo za nas, ali i snažna poruka ljudima i u Srpskoj i Srbiji da radimo zajedno na obezbjeđenju razvoja - rekao je Đokić.

Kada je riječ o gasifikaciji Republike Srpske, Đokić je rekao da ona treba da se izvrši priključenjem na "Turski tok" i da jedan krak gasovoda treba da se odvoji i da ide kroz Republiku Srpsku, koja je to i planirala u svojoj strategiji. 

- Gasna mreža je neophodna Republici Srpskoj, gasifikacija područja Srpske treba da se proširi osim dijela koji sada ima, Zvornik, dijelovi Istočnog Sarajeva. Nekoliko naših privrednih kolektiva već koriste gas, to je prije svega najviše "Alumina" - kaže on.

Đokić je dodao da je Bijeljina "na pragu" da zaokruži gasni projekat i pusti gas u Bijeljini.

- Infrastruktura na nivou grada je završena i radi se sada pri kraju priključni gasovod od Šepka do Bijeljine - rekao je on.