latinica  ћирилица
07/10/2019 |  14:02 | Autor: SRNA

Međunarodni festival glumca "Zaplet" od 19. do 24. oktobra

Premijerom predstave "Istina" u režiji Željka Stjepanovića po tekstu francuskog autora Florijana Zelera i u izvođenju banjalučkog Gradskog pozorišta "Јazavac", u Banjaluci će 19. oktobra početi 11. Međunarodni festival glumca "Zaplet".
Glumci iz predstave "Istina" - Foto: RTRS
Glumci iz predstave "Istina"Foto: RTRS

Glumac Ljubiša Savanović rekao je da je festival lijep događaj na pozorišnom nebu Republike Srpske, te je dodao da su odabrane dobre predstave pozorišta iz regiona.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je i ove godine predviđen program "Razgovor sa glumcima" - Branislavom Trifunovićem, Nikolom Rakočevićem, Filipom Šovagovićem i Ninom Јanković dok je na zatvaranju festivala predviđen koncert Kralja Čačka, pjesnika i kantautora iz ovog grada, koji nekoliko decenija živi i radi u Beogradu.

Savanović je naglasio da podršku festivalu pružila i kabinet predsjednika Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture, Grad Banjaluka, banka partner je Adiko banka, a podršku su pružile i kompanije "Prointer" i "Tropik", te niz drugih sponzora.

Glumica Dragana Marić koja je i predsjednik Upravnog odbora Gradskog pozorišta "Јazavac" rekla je da će osim "Istine", na festivalu biti izvedene i predstave "Pad" u režiji Kokana Mladenovića Centra za kulturu Svilajnac, "Gnijezdo" Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, "Eling" Satiričnog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba, te "Ovaj dan će biti drugačiji" Ateljea 212.

Ona je dodala da od prošle godine ovo nije više festival samo mladog glumca već međunarodni festival glumca što znači da se akcenat stavlja na glumačka ostvarenja.

Prema riječima Marićeve, tako su i koncipirane nagrade - za najboljeg glumca i glumicu, za najboljeg mladog glumca i mladu glumicu, a od ove godine će biti i nagrada publike za najbolju predstavu.

Marićeva je rekla da su ove godine u stručnom žiriju festivala direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Miljka Brđanin Babić, te književnica Јelena Kojović Tepić.

Prema riječima Stjepanovića, ovaj festival je svake godine sve bolji dodavši da su na ovogodišnjem "Zapletu" vrhunske predstave.

Govoreći o predstavi "Istina", u kojoj i igra jednu od uloga, Stjepanović je rekao da ona govori o laži i laganju u bračnim odnosima, te je dodao da je riječ o univerzalnoj temi.

Bojana Mutić, koja se porvi put predstavlja kao kostimograf, zahvalila je ekipi umjetnika što su joj ukazali povjerenje, dok je glimica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Aleksandra Spasojević, koja igra u pedstavi "Istina" rekla da je Gradsko pozorište "Јazavac" uspjelo da istraje sve ove godine i da se izborik sa svim problemima koje kultura nosi.

Međunarodni festival glumca "Zaplet" trajaće do 24. oktobra.