latinica  ћирилица
07/10/2019 |  14:22 ⇒ 14:22 | Autor: SRNA

Mihajlović: Na prstenu auto-puta Beograd-Sarajevo biće zajednički granični prelazi

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je da je za auto-put Beograd-Sarajevo između Srbije i BiH važno što će postojati zajednički granični prelazi.
Zorana Mihajlović - Foto: TANЈUG
Zorana MihajlovićFoto: TANЈUG

Mihajlovićeva je istakla da je veoma važno da se napravi auto-put između Srbije i BiH, te podsjetila da je to ideja koju se započeli predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Turske Redžep Tajip Erdogan prije nekoliko godina. 

- Ponosna sam što ćemo sutra i zvanično otvoriti radove. Svi pripremni radovi na prvoj dionici Sremska Rača-Kuzmin su gotovi, a sutra počinju glavni radovi na izgradnji mosta - izjavila je Mihajovićeva za RTS.

Ona je dodala da je s druge strane tog prstena dionica u Srbiji koja će ići od Požege do Kotromana /prema Višegradu/, dužine 63 kilometra, i za nju se radi projekat tehničke dokumentacije.

Mihajlovićeva je rekla da je važno za ovaj auto-put da će biti zajednički granični prelazi. 

- Neće biti dva granična prelaza, nego jedan. Lakše će se praktično obavljati to spajanje, kao sa Sjevernom Makedonijom. Mislim da je to izuzetno važno za ekonomiju - navela je Mihajlovićeva.

Prema njenim riječima, dionica Sremska Rača-Kuzmin biće završena za dvije i po godine, zbog mosta koji se gradi i koji je najzahtjevniji dio te dionice, a krajem sljedeće godine očekuje se završetak projektne dokumentacije za dionicu Požega-Kotroman. 

- To znači kraj 2020, odnosno realnije početak 2021. godine, počinju radovi i na tom drugom prstenu auto-puta Srbija-BiH -  rekla je Mihajlovićeva.

Ona je navela da će turske kompanije u Srbiji raditi i na drugim infrastrukturnim projektima, osim što otvaraju mnoge pogone i fabrike duž "Koridora 10" i nekim dijelovima Srbije. 

- Izuzetna saradnja je sa turskim kompanijama u infrastrukturi, kao što je "Tašjapi", koji će raditi auto-put Sremska Rača-Kuzmin, Požega-Kotroman - dodala je Mihajlovićeva.

Ona je navela da "Tašjapi" radi i na rekonstrukciji puta Novi Pazar-Tutin, o kojoj se priča više od deset godina.