latinica  ћирилица
07/10/2019 |  15:28 ⇒ 18:18 | Autor: RTRS

Berkovići ulažu u žensko preduzetništvo

Opština Berkovići podržaće tri projekta za pokretanje vlastitog biznisa i to u obalsti ženskog preduzetništva. U saradnji sa USAID-om kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginalizovanih grupa žena, biće dodijeljeno 40.000 maraka bespovratnih sredstava.

Dvadestjednogodišnja Ivana Kojović, nakon završenog školovanja iz Beograda se vratila u Berkoviće da bi pokrenula vlastiti posao. Iako je imala poslovne ponude da ostane u srpskoj prestonici, nije se dvoumila. Podrška lokalne uprave i donacija od 10.000 km su joj veoma značajni.

- Ovaj program za mene mnogo znači. Otvaram frizerski salon, i ne samo za mene nego za Berkoviće, malo mjesto iz koga odlaze mladi. Mišljenja sam da za one koji hoće da rade i uspiju u životu podrške uvijek ima, samo treba volje i da budemo vrijedni - napominje Ivana Kojović.

Opština Berkovići, iako mala i nerazvijena, sa ograničenim budžetskim sredstvima, ima sluha za podršku preduzetništvu. Obezbijedili su 20.000 KM donacije, a iz lokalne kase izdvojeno je još toliko. Krajnji cilj, nova radna mjesta i smanjenje broja nezaposlenih, na kojoj se trenunto nalaze 433 lica.

-Potpisali smo ugovore sa odabranim korisnicama. Dva su poljoprivrede i stočarstva i jedan projekat iz oblasti uslužnog biznisa. Pomoć od 10.000 KM su bespovratna pomoć, koristiće namjenski kako je definisano - istakao je Nenad Abramović, načelnik opštine Berkovići.

Nakon prvog javnog poziva i potpisana tri ugovora, raspoloživo je još deset hiljada maraka. Uskoro će biti raspisan novi javni poziv.