latinica  ћирилица
07/10/2019 |  17:13 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Brod proslavio 27 godina slobode

Pomenom, polaganjem vijenaca na spomen-obilježje poginulima i svečanom sjednicom Skupštine opštine, Brod je obilježio 27 godina od oslobođenja.

Stani Stević iz Klakara, u okupaciji Broda poginula su dva sina. Јedan, u početku hrvatske agresije. Drugi, nekoliko mjeseci kasnije.

- Sin mi je ostao ovdje, on je poginuo 13. maja. Blizu ovog mjesta - kaže Stana Stević, a na njennj riječi nadovezuje se Danijela Јaćimović koja je izgubila oca:

- Šta da kažem, lijepo je živjeti u slobodi, bilo bi bolje da je manje žrtava - ističe ponosno Danijela Јaćimović.

Napad na Brod regularnih snaga Hrvatske, potpomognutih hrvatsko- muslimanskim snagama u Posavini, 25. maja 1992. bio je prvi napad na područje BiH. Šest mjeseci kasnije, pod komandom legendarnog generala Slavka Lisice, Brod je oslobođen.

- Za oslobođenje Broda i stvaranje Republike Srpske, u opštini Brod je poginulo 224 borca. Imamo preko 500 RVI, a ukupno kroz brodski bataljon i druge jedinice Srpske, prošlo je oko dvije hiljade boraca naše opštine - napominje Zoran Vidić, predsjednik BORS-a Brod.

Na području Broda je sedam masovnih grobnica. U 10 logora bilo je zatočeno oko 2.200 Srba. Za šest mjeseci uništene su i oštećene skoro sve kuće u Brodu.

- Nismo imali osvetničke namjere, a za ono šta su nam uradili, neke druge vojske bi srušire Slavonski Brod. Mi smo bili fer i korektni ratnici, držali smo se one patrijarha Pavla- budimo ljudi - priča Miko Škorić, pukovnik Vojske Republike Srpske.

Ilija Јovičić, načelnik Broda napominje:

- Brod je jedna od najporušenijih opština, Brod je stradalnik, Brod se sa pravom raduje svakom danu u slobodi, i umije da je čuva. Ostaje naša neizmjerna zahvalnost prema svim poginulim - istakao je Ilija Јovičić.

Poslijertna izgradnja odvijala se prema skromnim mogućnostima opštine, ali ozbiljnijih projekata bez pomoći Vlade, ne bi bilo.

-Sama činjenica da smo u zadnjih pet godina, od 2015. do danas ovdje uložili negdje oko 14. 4 milioma maraka u razne projekte govori o dobroj sradnji Vlade prema opštini Brod. Tu su i sredstva Vlade Srbije u ovoj i prošloj godini Vlada Srbije je doznačila 240 hiljada maraka - poručio je Borislav Pašalić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske.

Zaslužnim građanima dodijeljene su plakete. Legedranom fudbalskom stručnjaku Ljupku Petroviću - plaketa počasnog građanina Broda.