latinica  ћирилица
08/10/2019 |  07:36 ⇒ 08:09 | Autor: SRNA

Povoljni uslovi za vožnju

Saobraćaj se ovog jutra na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija uz povoljne uslove za vožnju, bez zastoja, dok je na dionicama na kojima su u toku radovi izmijenjen režim vožnje i regulisan privremenom signalizacijom.
Stanje na putevima - Foto: RTRS
Stanje na putevimaFoto: RTRS

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske skreću pažnju na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle u kotlinama i duž riječnih tokova i vozačima savjetuju maksimalno opreznu vožnju, posebno na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, gdje postoji mogućnost odrona kamenja i zemlje na kolovoz.

Danas je od 7.00 do 15.00 časova obustavljen je saobraćaj za sva vozila na lokalnom putu Šeškovci /opština Laktaši/-Stari Martinac /opština Srbac/, radi rekonstrukcije puta.

U tom terminu, vozila će biti preusmjeravana na alternativne putne pravce.

U toku je izgradnja kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Dragotinja-Prijedor-Kozarac i Kozarska Dubica-Prijedor, sa Ulicom 29. novembar u Prijedoru, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Drinjača-Milići-Vlasenica u toku je rekonstukcija kolovoza, zbog čega se saobraćaj odvija jednom saobraćajnom trakom.

U toku je izgradnja male hidroelektrane "Krupac" na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom.

U toku je postavljanje inteligentnih transportnih sistema na auto-putu Gradiška-Banjaluka, na lokalitetu Mahovljanske petlje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

U toku je i postavljanje naplatnih stanica "Aleksandrovac" i "Nova Topola", na putevima koji se spajaju iz ovih mjesta sa auto-putem.

U toku su radovi na izgradnji i sprovođenju privremenog sistema naplate putarine na auto-putu "9. januar", Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, pa vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol" pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na dionici magistralnog puta Јohovac-Rudanka, zbog isključivanja i uključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta od petlje Јohovac do petlje Rudanka, najavljene su izmjene u odvijanju saobraćaja.

Deminiranje terena izvodi se na radilištu "Klakari Donji 8, 13 i 14", opština Brod, zbog čega su privremene obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Odžak u vremenu od 8.00 do 15.00 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

U toku je rekonstrukcija regionalnog puta Lukavica-Pale, kao i radovi na proširenju mosta, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog izgradnje mini hidroelektrane, na magistralnom putu Kotor Varoš-Obodnik izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Zbog klizišta, jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka, kao i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

U toku su i radovi na regionalnom putu Šekovići-Caparde, pa se saobraćaj odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici /opština Novi Grad/, potpuno je obustavljen saobraćaj.

Na području Federacije BiH zbog redovnog servisiranja tunela "Vis", "25. novembar" i "Grab" večeras od 20.00 do sutra do 6.00 časova biće zatvorena desna strana dionice auto-puta Lepenica-Tarčin.

Radovi na auto-putu izvode se i na dionici Sarajevo sjever-Lepenica na lokalitetima Ban Brdo i Treševine, gde je saobraćaj preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever saobraćaj se odvija dvosmjerno u dužini od dva kilometra.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu "Vranduk dva", u noćnim satima saobraćaj se obustavlja od 0.30 do 4.30 časova.

Tokom dana na ovom lokalitetu saobraća se naizmjenično jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

Na obilaznici kroz naselje Tetovo /Nemila-Tetovo-Zenica/ zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova saobraća se i na dionicama magistralnih puteva Olovo-Kladanj-Stupari, Srebrenik-Orašje, Lanište-Ključ i Јezero-Јajce u dijelu na području Federacije BiH.

Zbog radova na regionalnom putu Kiseljak-Kreševo danas od 8.00 do 19.00 časova saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac Kiseljak-Lepenica-Kreševo.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

I dalje je obustavljen saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

Zbog sanacionih radova na dionici magistralnog puta od graničnog prelaza Doljani do graničnog prelaza Metković, na mjestu izvođenja radova saobraća se naizmjenično jednom trakom uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza - Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.