latinica  ћирилица
08/10/2019 |  08:58 | Autor: SRNA

Banovići: Rudari prve smjene održali jednočasovni štrajk upozorenja

Grupa rudara prve smjene Rudnika mrkog uglja Banovići jutros je održala jednočasovni štrajk upozorenja radi, kako su naveli, zaštite i ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava radnika.
Rudnik "Banovići" - Foto: klix.ba
Rudnik "Banovići"Foto: klix.ba

Rudari tvrde da Vlada Federacije BiH ne želi da potpiše novi kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva, kao i da ne dozvoljava povećanje najniže neto satnice rada niti povećanje cijene uglja.

Sindikalna organizacija Rudnika mrkog uglja "Banovići" navodi da je federalna Vlada usvojila odluku o donošenju Programa o prestrukturisanju elektroenergetskog sektora kojim predviđa ulazak rudnika u koncern preduzeća "Elektroprivrede BiH", uz smanjenje broja radnika i cijena uglja, što je, kako tvrde, u potpunoj suprotnosti sa stavovima sindikata, piše portal "Kliks".

Nezadovoljni rudari ističu da Vlada FBiH, uprkos zaključcima federalnog Parlamenta, nije obezbijedila garanciju i odredila rok početka izgradnje "Bloka jedan" Termoelektrane Banovići, iako je sve potrebne procedure i akte Rudnik mrkog uglja obezbijedio prije "Bloka sedam" Termoelektrane Tuzla i "Bloka osam" Termoelektrane Kakanj.

Na borbu za očuvanje radnih mjesta juče su Sindikalnu organizaciju rudnika pozvali i odbornici Skupštine opštine Banovići koji su donijeli set zaključaka u kojima od federalnog Parlamenta zahtijevaju da ne usvoji ili da vrati na doradu predloženi Program o prestrukturisanju elektroenergetskog sektora u FBiH.

Iz Sindikalne organizacije danas su poručili da će jednočasovni štrajk upozorenja biti održan i u drugoj i trećoj smjeni, a, osim rudara, u štrajku upozorenja su i administrativni radnici koji su u znak protesta jutros izašli ispred zgrade uprave Rudnika mrkog uglja "Banovići".

Nezadovoljstvo radnika podstaknuto je odlukom Vlade FBiH o razrješenju članova Nadzornog odbora.

Federalna Vlada u Rudniku "Banovići" ima 69,7 odsto vlasništva, tako da su u Nadzornom odboru njihova dva, od ukupno tri člana.

Sada već bivšem Nadzornom odboru mandat je istekao 30. septembra, tako da je banovićki rudnik trenutno bez nadzora, a takva situacija trebalo bi da ostane do 21. oktobra za kada je, na zahtjev Vlade FBiH, zakazana vanredna sjednica Skupštine dioničara društva.

Iz uprave rudnika ranije su naveli da podrška nekada "bratske Vlade FBiH" izostaje već izvjestan period, te da su svi projekti, poput izgradnje Termoelekrane u Banovićima, dodatnih zapošljavanja i povećanja plata, ranije podržavani od federalnog premijera Fadila Novalića /SDA/ i vrha ove stranke.

Do promjene stava, kako tvrde, došlo je nakon žestokog rascjepa unutar SDA iz koje se izdvojio nekadašnji direktor rudnika Mirsad Kukić koji je formirao Pokret demokratske akcije.

Ranije su većinom glasova PDA odbornici u lokalnoj skupštini Banovića proglasili nepoželjnima Fadila Novalića i Safeta Softića zbog, kako su obrazložili, podrivanja projekta izgradnje Termoelektrane Banovići.