latinica  ћирилица
08/10/2019 |  09:16 ⇒ 19:44 | Autor: SRNA

U petak počinje gradnja mosta na Savi

Gradnja mosta na Savi kod Gradiške zvanično bi trebalo da počne u petak, 11. oktobra, pod budnim okom evropskih zvaničnika koji su već najavili svoj dolazak, piše današnji "Glas Srpske".
Most na Savi (Foto: Integral Inženjering) -
Most na Savi (Foto: Integral Inženjering)

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će izgradnja početi sutra, nakon određenih konsultacija rečeno je da će to ipak biti u petak, što je potvrdio i direktor Јavnog preduzeća Autoputevi Republike Srpske Dušan Topić.

- Dogovoreno je da će radovi na ovom važnom infrastrukturnom projektu početi u petak, a dolazak je najavila i evropski komesar za transport Violeta Bulc. To pokazuje i njihovu podršku gradnji mosta na Savi. Nadam se da će sve dalje ići kako je planirano - rekao je Topić za Glas Srpske.

On je istakao da je nezahvalno nakon toliko godina pominjati rokove i jedino što je moguće jeste da se ide korak po korak.

- Iza nas su ogromne pripreme, godine pregovaranja. Ne želim se osvrtati, moramo da gledamo naprijed i da gradimo - naglasio je Topić.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da će izgradnjom mosta na Savi biti stvoreni uslovi da ovaj grad dobije još jedan razvojni pravac i da iskoristi blizinu granice i EU.

Ugovor o izgradnji mosta su polovinom jula potpisali zvaničnici BiH i preduzeća Hrvatske ceste sa predstavnicima kompanije Integral inženjering iz Laktaša, koja je, u konzorcijumu sa firmama Đuro Đaković montaža i Zagreb-montaža, dostavila najpovoljniju ponudu od 23,49 miliona evra na tender za realizaciju tog važnog projekta.

Ugovorom je predviđeno da radovi, od uvođenja izvođača u posao, treba da budu završeni u roku od 30 mjeseci.