latinica  ћирилица
08/10/2019 |  11:11 ⇒ 12:28 | Autor: TANЈUG

SAD objavile "crnu listu" kineskih kompanija

SAD su stavile na "crnu listu"“ 28 kineskih državnih i privatnih organizacija i kompanija zbog njihove navodne povezanosti sa nasiljem nad etničkim Ujgurima u kineskoj provinciji Sinkjang sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

One su sada na takozvanoj "entitetskoj listi" koja im zabranjuje kupovinu proizvoda od američkih kompanija bez odobrenja Vašingtona.

Među zabranjenima su i vladine agencije, kao i tehnološške kompanije specijalizovane za opremu za nadzor, prenosi BBC.

Kako se navodi, to nije prvi put da Vašington uvodi trgovinske zabrane kineskim kompanijama, a najpoznatiji je slučaj telekomunikacionog giganta Huaveja koji je na listi zbog bezbjednosnih pitanja. Kao razlog za uvođenje zabrane navodi se da su te organizacije "umiješane u kršenja ljudskih prava i zloupotrebe".

Humanitarne organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju da Peking progoni većinom muslimanske Ujgure u tzv. kampovima za prevaspitavanje, dok Kina navodi da je riječ o borbi protiv ekstremizma“.

Na listi se nalazi 19 vladinih agencija, među kojima Biro za javnu bezbjednost provincije, kao i kompanije za nadzor poput Hikvižon, Dahua i Megvi Tehnolodži, koje su specijalizovane za tehnologiju prepoznavanja lica.