latinica  ћирилица
08/10/2019 |  12:26 ⇒ 19:02 | Autor: SRNA

Čubrilović: Srbi treba da se drže nasljeđa i zavjeta Svetog Save

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da srpski narod, potomci i sljedbenici Svetog Save, u svakoj prilici treba da se drži svetosavskog zavjeta i nasljeđa koje je ostavio ovaj velikan srpske kulture, prosvijećenosti i crkvenog organizovanja.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Čubrilović je rekao da srpski narod i Srpska pravoslavna crkva ove godine obilježavaju jedan od najznačajnijih jubileja u svojoj istoriji - 800 godina samostalnosti SPC.

On je naglasio da je ovaj jubilej još značajniji kada se ima na umu činjenica da je malo naroda u Evropi i svijetu koji se mogu pohvaliti da imaju svoju samostalnu crkvenu organizaciju staru punih osam vijekova.

Povodom obilježavanja 800 godina samostalnosti SPC, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske rekao je da su Srbi narod koji ima svoju pravoslavnu crkvu nezavisnu od drugih.

- Da srpski narod tad nije bio priznat kao narod koji ima svoju istoriju, kulturu, jezik, pa i državu možda i ne bi dobio autokefalnu crkvu. Ali, pošto je imao sve navedene osobine, vaseljenski patrijarh je Svetom Savu uručio potvrdu o autokefalnosti srpske crkve - istakao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

On je ocijenio da je Sveti Sava, ako se gleda pojedinačno, najzaslužniji za dobijanje samostalnosti srpske crkve.

Čubrilović je istakao da je Sveti Sava, nesumnjivo, imao veliko znanje, iskustvo, diplomatski kapacitet da izdejstvuje priznanje srpske crkve kao autokefalne, mnogo prije nego što su takav status dobile crkve u drugim narodima.

- Zbog toga se mi, potomci i sljedbenici Svetog Save, u svakoj prilici treba da držimo nasljeđa koje nam je taj velikan srpske kulture, prosvijećenosti i crkvenog organizovanja ostavio i zadužio nas da ga baštinimo. Treba da se držimo svetosavskog zavjeta koji je, prema riječima Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, zavjet bezgranične žrtvene ljubavi prema svom narodu, njegovoj crkvi i njegovoj državi, prema istini, pravdi i slobodi - poručio je Čubrilović.

On je dodao da će ovaj veliki jubilej biti dostojno obilježen i u Republici Srpskoj, te da su u toku određene manifestacije koje je planirala Vlada Republike Srpske još prošle godine kada je usvojila projekat obilježavanja 800 godina samostalnosti SPC, a biće održane i neke nove.

- Ali, glavna manifestacija obilježavanja ovog jubileja SPC biće održana večeras u Centru 'Sava', u Beogradu na kojoj će se najviši crkveni i državni autoriteti u srpskom narodu obratiti javnosti. Biće to manifestacija srpskog sabranja, crkvenog i duhovnog jedinstva Srba ma gdje oni živjeli, kako i priliči veličini i značaju ovog jubileja - istakao je Čubrilović.

On je ovom prilikom čestitao sveštenstvu, monaštvu i arhijerejima SPC i vjerujućem srpskom narodu u srpskim zemljama i rasijanju osam vijekova samostalnosti srpske crkve.