latinica  ћирилица
08/10/2019 |  20:11 ⇒ 20:27 | Autor: SRNA

Rastoka: Bankarski sistem lani zadržao stabilnost

Narodna skupština Republike Srpske večeras je razmotrila izvještaje o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske, te o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo Republike Srpske za prošlu godinu.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

- Uzimajući u obzir poslovanje banaka i drugih finansijskih organizacija može se konstatovati da je bankarski sistem Republike Srpske u 2018. godini zadržao stabilnost, adekvatnu kapitalizovanost, zadovoljavajuću likvidnost i profitabilnost, te bio uređen, zdrav i siguran stub republičke ekonomije - rekao je prije toga Rade Rastoka iz Agencije za bankarstvo Srpske.

On je, podnoseći u Narodnoj skupštini izvještaj o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske za prošlu godinu, naveo da je na nivou tog sektora u 2018. iskazana neto dobit u ukupnom iznosu od 85 miliona KM.

Rastoka je rekao da je to manje za 12 odsto u odnosu na 2017, kada je svih osam banaka iskazalo neto dobit od 96,2 miliona KM.

- Јedna banka je u 2018. godini iskazala gubitak u iznosu od 10,8 miliona KM - objasnio je Rastoka.

On je dodao da je mikrokreditni sektor Srpske 31. decembra 2018. godine činilo 13 mikrokreditnih organizacija, te da taj sektor bilježi rast kreditne aktivnosti i broja zaposlenih.

Rastoka je precizirao da je u bankarskom sektoru Republike Srpske u 2018. godini bilo ukupno 2.965 radnika, te da su banke poslovale na teritoriji Srpske posredstvom mreže od 132 filijale i 160 ostalih organizacionih dijelova.

- Ukupna aktiva bankarskog sektora sa stanjem na dan 31. decembar 2018. godine iznosi više od 8,78 milijardi KM - rekao je Rastoka.

On je naveo da je zabilježen trend rasta ukupne štednje građana, podsjetivši da su nekvalitetni krediti iznosili 477,5 miliona KM i manji su za 61,8 miliona KM u odnosu na stanje sa krajem 2017. godine.

Govoreći o izvještaju o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo Republike Srpske za 2018. godinu, Rastoka je naveo da je ova agencija, polazeći od zakonskih nadležnosti, u tom periodu potpuno izvršila planirane aktivnosti, uključujući brojne kontrole finansijskih ustanova.

On je rekao da su ukupni prihodi koje je Agencija ostvarila u prošloj godini iznosili oko 6,34 miliona KM i da su veći za sedam odsto u odnosu na isti period godinu ranije.

- Ukupni rashodi Agencije u 2018. godini iznosili su oko 4,78 miliona KM i veći su za 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na šta je u najvećem dijelu uticao rast plata za povećan broj radnika - objasnio je Rastoka.

Potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković zaključio je večeras rad parlamenta i najavio da će zasjedanje biti nastavljeno sutra razmatranjem izvještaja Agencije za osiguranje Republike Srpske o stanju sektora osiguranja u Srpskoj, o radu i o finansijskom poslovanju u prošloj godini.

Poslanici će razmatrati i izvještaje Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske o stanju na tržištu hartija od vrijednosti, o radu i o finansjskom poslovanju u 2018. godini.

Biće razmatran i Izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o sprovedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Republike Srpske za prošlu godinu i Godišnji revizorski izvještaj te službe za ovu godinu.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.