latinica  ћирилица
08/10/2019 |  21:03 ⇒ 09/10/2019 | 08:09 | Autor: RTRS

Dodik: Srpski narod pokazuje veliku ljubav i privrženost našoj Crkvi

Život često donosi iznenađenja. Ko bi rekao samo prije nekoliko dana da ću večeras stojati ovdje sa ovako velikim i značajnim odlikovanjem, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh srpski Irinej uručio je Orden Svetog Simeona Mirotočivo srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. 

- Ovo nije Orden Dodiku, već cijelom srpskom narodu, koji pokazuje veliku ljubav i privrženost našoj Crkvi, kada smo je branili u zlu, i gradili u dobru - istakao je Dodik.

Naglasio je da je srpski narod ispisao hiljade stranica istorije.

- Prvu i najznačajnju napisao je Sveti Sava prije 800 godina, a ona je odredila i sve one poslije nje. Usmjerio nas je na pravi put, kojim gordo koračamo već osam vjekova - dodao je on.

Istakao je da su se Srbi uvijek nalazili između Istoka i Zapada.

- Kako tada, tako i danas. Istorija nam objašnjava da je svako vrijeme teško, i ono traži žrtvu. Ni Sveti Sava, i svi poslije njega nisu uradili ništa bez žrtve, bilo da služimo narodu kroz Crkvu ili državu. Često smo uspjevali i nemoguće. Sačuvali smo se i kao ljudi, i kao narod - izjavio je Dodik,

Poručio je da je ova godišnjica jubilej nad jubilejima.

- Sve što je nastalo na čvrstim temeljima, ima trajnu kategoriju, a Srpska pravoslavna crkva to jeste. Čestitam i predsjedniku Vučiću na priznanju. Zaslužio je. Znam najbolje koliko pomaže Republiku Srpsku - dodao je Dodik.

On je istakao da je u nacionalne temelje srpskog naroda uzidan svetosavski zavjet, zahvaljujući kojem je kroz vijekove sačuvan nacionalni identitet i uz pomoć kojeg zna kako ubuduće da se čuva i ostane uspravan bez obzira na teškoće.

On je dodao da je, zahvaljujući tom zavjetu, srpski narod preživio okupacije, ratove, bolesti, gladi, te da je SPC sve vrijeme bila uz narod, a i narod uz Crkvu.

Prethodno je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom pročitao odluku Sinoda da patrijarh srpski bude odlikovan Ordenom Svetog Save Prvog stepena, a istim ordenom i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odlikovan je Ordenom Svetog Simeona Mirotočivog, budući da mu je ranije uručen Orden Svetog Save Prvog stepena.

Patrijarh Irinej je zahvalio za orden koji mu je dodijeljen, navodeći da je ovo odlikovanje Srpskoj crkvi, arhijerejima, svšetenstvu i monaštvu i narodu koji je pomagao da Crkva izvrši svoju uzvišenu jevanađeljsku i božansku misiju.

Na prijedlog patrijarha Irineja, Vučiću je Orden Svetog Save Prvog stepena dodijeljen za djelatnu ljubav prema majci Crkvi i zalaganje za srpski narod i cjelovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova i Metohije u njenim granicama

Povezane vijesti:

Patrijarh Irinej: Dodik diše sa srpskim narodom i za srpstvo

Vučić: Moja jedina želja je da Srbija bude vječna