latinica  ћирилица
09/10/2019 |  11:04 | Autor: SRNA

Iduće godine u Srpskoj glavna proslava 800 godina SPC

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se nizom manifestacija u Republici Srpskoj obilježava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, ali da će tokom iduće godine glavna proslava biti kada se završi obnova Saborne crkve u Mostaru.
Crkva (Foto:Ilustracija) -
Crkva (Foto:Ilustracija)

Dodik je istakao da SPC u Republici Srpskoj i BiH funcioniše jednim zasebnim životom koji ima podršku naroda i struktura vlasti.

- Mi poštujemo ono što je istorija. Јedna od pet eparhija koje je formirao Sveti Sava bila je upravo eparhija koja sada pokriva Hercegovinu - Zahumska - podsjetio je Dodik.

On je napomenuo da je centralni objekat te eparhije - Saborna crkva u Mostaru, koja je do temelja bila srušena tokom proteklog rata 1992. godine.

- Sve smo učinili da je obnovimo i sa završetkom tih radova obilježimo 800 godina SPC i pravoslavlja na našim prostorima. To će biti u toku iduće godine. Radovi na objektu Saborne crkve u Mostaru traju i vjerujem da ćemo uspjeti sljedeće godine za datum kad je određen za proslavu, da sve to završimo - rekao je Dodik za Sputnjik.

On je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao i dao pomoć za izgradnju, kao i da Republika Srpska takođe pomaže izgradnju.

- Potrebno je samo da se to vremenski desi. Tako da se nizom manifestacija i poslije toga, ali i danas putem raznih akademija u Banjaluci, Trebinju, Istočnom Sarajevu, obilježava 800 godina - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je 800 godina SPC važan datum, jer nesumnjivo ukazuje na identitet.

- Ne bi se održao srpski narod da nije bilo SPC. Bio bi izgubljen kroz mnoge okupacije, agresije, ratove i sve što mu se desilo. Da nije bilo SPC, mi bismo izgubili jezik, pismo, krsnu slavu i sve što nas čini našim identitetom - rekao je Dodik.