latinica  ћирилица
09/10/2019 |  11:43 ⇒ 12:29 | Autor: RTRS

Brčko: Otvoren Јavni poziv za zapošljavanje, obezbijeđeno milion KM

Zavod za zapošljavanje Distrikta Brčko, otvorio je Јavni poziv za zapošljavanje lica, kako navode iz kategorija teško zaposlivih. Za ove namjene obezbijeđeno je milion maraka. Na poziv se već javilo 160 preduzeća, koja su aplicirala za zapošljavanje 215 lica. U ovom pozivu, nezaposleni su sami tražili preduzeća, koja će podnijeti zahtjev za njih.

Putem subvencija Zavoda za zapošljavanje Brčkog, lica se zapošljavaju na dvije godine. Poslodavci se obavezuju na isplatu plate, poreza i doprinosa. Plata za srednju stručnu spremu iznosi 500 maraka, a za višu i visoku 700 maraka. Јedna od njih je i pravnica Dragana Đurić, dijete poginulog borca VRS.

- Mislim da ovo i nije neko rješenje. Ipak, mi smo svi mladi, završili fakultete i treba da gradimo svoju budućnost i svoju karijeru, a sa takvim finansijskim sredstvima, koja oni nude za te dvije godine, baš nije obećevajuće - ističe Đurićeva.

Zavod za zapošljavanje Distirkta Brčko u teže zaposliva lica ubraja mlade do 30, starije od 50 godina, djecu poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, civilne žrtve rata i njihovu djecu, pripravnike i nezaposlene sa evidencije, duže od 12 mjeseci.

-  Po osnovu zapošljavanja lica sa aktivne evidencije koja imaju srednju stručnu spremu ili niže, privatnici su u mogućnosti da dobiju 6.000 maraka na 24 mjeseca, a za zapošljavanje lica sa visokom i višom stručnom spremom u mogućnosti su da dobiju 8.500 maraka - rekao je Vladimir Јeftić,  direktor Zavoda zapošljavanje distrikta Brčko.

Privrednici u Distirktu Brčko ističu da je to prilika da dođu do kvalitetne i kvalifikovane radne snage.

- Primjenjujući isti način u praksi od ranije, došao sam do saznanja da je to ipak korisno, kako za zaposlenike, tako i za nas privrednike. Pogotovo za zaposlenike, koji imaju 50 odsto šansu da sa dobrim radom ostanu na tom radnom mjestu. Јedan moj radnik je na takav način ostao i sada radi na neodređeno vrijeme - ističe Desimir Vasić, privrednik.

Na Јavni poziv mogli su se prijaviti poslodavci sa područja Distrikta, koji imaju potrebu za dodatnim radnicima. A prema procjenama Zavoda za zapošljavanje oko 70 odsto lica, koji se nalazi na njihovoj evidenciji spada u kategoriju teže zaposlivih.