latinica  ћирилица
09/10/2019 |  12:24 ⇒ 14:40 | Autor: RTRS

Odnosi policija Srpske i Srbije odlični

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović razgovarali su u Beogradu o daljim koracima saradnje dvije policija.
Stefanović i Lukač  (Foto:MUP Srbije) -
Stefanović i Lukač (Foto:MUP Srbije)

Stefanović i Lukač su se saglasili da su odnosi policija Srbije i Republike Srpske odlični i da treba nastaviti saradnju, posebno u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije, saopšteno je iz MUP Srbije.

Oni su istakli da je u zajedničkoj borbi protiv kriminala, s ciljem povećanja bezbjednosti građana, veoma važna i brza razmjena informacija kakva trenutno postoji između dvije policije.

Dvojica ministara su razgovarala i o mjerama koje je potrebno preduzeti u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

Lukač je izjavio za Srnu da je sa Stefanovićem razgovarao o regionalnoj bezbjednosti i o važnosti zaštite policajaca, te ocijenio da dva MUP-a imaju najbolju saradnju u regionu.

On je dodao da ne može da kaže o čemu je sve razgovarao sa Stefanovićem, ali da može reći da je razgovarano i o regionalnoj bezbjednosti.

Lukač je rekao da MUP Republike Srpske sarađuje i sa drugim ministarstvima unutrašnjih poslova, ali da je sa MUP-om Srbije ta saradnja na visokom nivou.

- Razmjenjujemo svakodnevno informacije po pitanju organizovanog kriminaliteta, borbe protiv organizovanog kriminaliteta, terorizma, nelegalnih migracija i svih drugih stvari koje su veoma bitne i jednom i drugom ministarstvu unutrašnjih poslova - rekao je Lukač koji u Beogradu učestvuje na Konferenciji o nacionalnoj bezbjednosti Srbije.

Govoreći o zaštiti policajaca, Lukač je napomenuo da se i u Srbiji, kao i u BiH, konkretno u Republici Srpskoj, dešavaju napadi na policajce koji su ugroženi prilikom izvođenja svojih svakodnevnih akcija i intervencija.

- O tome svjedoči iz godine u godinu broj napada na policijske službenike. Neki se završavaju tjelesnim povredama, neki mnogo teže, ali nažalost i smrtnim ishodima koje smo imali i u Republici Srpskoj, ali ima ih i u svim drugim zemljama - rekao je Lukač.

On je dodao da to znači da je posao policajca veoma zahtjevan, da svaki dan kada policajac ide na posao mora da bude potpuno spreman i koncentrisan na ono što radi, jer ne zna sa čim će se suočiti i kako će se taj dan završiti.

- Nažalost, mnogo je događaja koji se završavaju loše po policijske službenike u smislu njihovih povređivanja. Iz tog razloga moramo da ulažemo u njihovu opremu, naoružanje, obuku da bi imali sposobne policajce koji mogu da odgovore svim aktivnostima i zadacima, a sve radi čuvanja naših građana i njihove imovine - rekao je Lukač.