latinica  ћирилица
09/10/2019 |  12:46 | Autor: SRNA

Vulin: Bezbjednosni izazov je i ugrožavanje Srba van Srbije

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je, uz pokušaj stvaranja takozvane velike Albanije, najveći bezbjednosni izazov i ugrožavanje bezbjednosti Srba koji žive van matice, kao što su pokušaji mijenjanja Dejtonskog sporazuma i ukidanja Republike Sprske, te negiranje jasenovčakog genocida.
Aleksandar Vulin - Foto: RTRS
Aleksandar VulinFoto: RTRS

- Najveći bezbednosni izazov, uz pokušaj stvaranja velike Albanije, jeste ideologija po kojoj Srbi treba da žive samo u Srbiji, a tamo gdje žive van Srbije da se svedu na demografsku i političku manjinu - rekao je Vulin na Konferenciji o nacionalnoj bezbjednosti Srbije, na kojoj učestvuje i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Vulin se oštro usprotivio negiranju mogućnosti da Srbi koji žive van Srbije imaju čvrstu vezu sa maticom, ukazavši da je to dozvoljeno svim drugim narodima.

Vulin je potvrdio vojnu neutralnost Srbije, navodeći da je to najbolje za Srbiju isto kao što je i saradnja u okviru Programa Partnerstvo za mir sa NATO-om ili posmatrački status u ODKB-u, koju predvodi Rusija.

Prethodno je, otvarajući skup, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao da je policija Srbije garant bezbjednosti na ovom tlu, ali i poželjan međunarodni partner.

On je naveo da je od početka ove godine policija zaplijenila na tlu Srbije 5,4 tona narkotika, te da je zadala odlučan udarac narko-mafiji i drugima.

- Potrudili smo se da ta vrsta prljavog novca ne dođe u Srbiju. Odlučni smo da nijedno dijete u Srbiji ne bude meta ili žrtva narko-kriminalaca - istakao je Stefanović.

On je rekao da je od početka godine procesuirano 19 kriminalnih grupa i uhapšeno 110 pripadnika tih grupa.

- Nijedan bezbjednosni izazov nije ograničen na jedan prostor, već može da utiče i regionalno i globalno - rekao je Stefanović i naveo da naročito manje zemlje poput Srbije moraju da vode računa o trendovima i prate globalna dešavanja kako bi na pravi način reagovale na određene pojave koje mogu da ugroze bezbjednost.

On je istakao da je srpska policija uspjela da osigura da građani ne osjete pritisak migrantske krize, da ne moraju da razmišljaju o bezbjednosti i da sve terete potencijalnog terorizma na leđima nose organi bezbjednosti.

Stefanović je rekao da borba protiv korupcije dokazuje da je Srbija opredijeljena za poštovanje vladavine prava.

On je podsjetio da je srpska policija bila i partner međunarodnih policija u borbi protiv narko-kriminala i naveo da je u tim zajedničkim akcijama zaplijenjeno 1,8 tona kokaina, 140 kilograma marihuane, 1,4 kilograma heroina i više ilegalnih laboratorija, kao i da je uhapšeno 60 osoba.

Prema njegovim riječima, veoma je značajno to što je srpska policija u posljednjih pet godina jedan od najpoželjnijih partnera u Interpolu.

Govoreći o predstojećoj Skupštini Interpola u Čileu, gdje će učestvovati prištinska delegacija kao posmatrači, Stefanović je rekao da će tada sigurno biti i pokušaja prištinskih institucija da postanu član te organizacije.

Konferenciju o nacionalnoj bezbjednosti Srbije organizuje udruženje Nacionalna avangarda.