latinica  ћирилица
09/10/2019 |  14:04 | Autor: SRNA

Medvedev posjetio štand Srbije na sajmu poljoprivrede u Moskvi

Štand Srbije na sajmu poljoprivrede u Moskvi posjetio je ruski premijer Dmitrij Medvedev u pratnji ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića.
Dmitrij Medvedev na štandu Srbije (foto:Sputnik/Aleksandr Astafьev) -
Dmitrij Medvedev na štandu Srbije (foto:Sputnik/Aleksandr Astafьev)

Srbija je zemlja partner na najznačajnijem sajmu poljoprivrede u Moskvi "Zlatna jesen", koji je počeo danas, javio je Sputnjik.

Nakon otvaranja sajma, Medvedev i Nedimović su posjetili srpski štand na kojem je predstavljeno osam kompanija - Zlatiborac, Karneks, PDM Agro-frut, Sirmijum frut, Agroeksim, Premijer rakija, Agro papuk i Evro kalem.

Nedimović je informisao Medvedeva da izloženo voće iz Srbije pripada bescarinskom režimu koji Srbija ima sa Rusijom, dodajući da će krajem oktobra i rakija biti dio bescarinskog režima.

- Ovo je voće iz Srbije koje stiže u vitrine vaših marketa - rekao je Nedimović tokom obilaska srpskog štanda.

Pokazujući Medvedevu jabuke, kruške, nektarine i šljive od kojih se, između ostalog, pravi rakija, Nedimović je rekao da će za 10 dana, kada Medvedev bude u posjeti Beogradu, biti potPisan sporazum o fitosanitarnim mjerama.

- I u to ime ćemo popiti rakiju - odgovorio je Medvedev.

Nedimović je podsjetio da će krajem oktobra Srbija potpisati sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskim ekonomskim savezom /EAEU/ koji će podrazumijevati i slobodnu prodaju rakije na toj teritoriji.

Rusija je značajan spoljnotrgovinski partner Srbije, obim razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda dvije zemlje je u stalnom porastu, o čemu govori i podatak da je ukupna razmjena 2018. godine bila veća za 3,5 odsto u odnosu na 2017.