latinica  ћирилица
09/10/2019 |  14:13 ⇒ 17:12 | Autor: SRNA

Goran Rogić predsjednik predsjedništva BORS-a

Goran Rogić iz banjalučke Boračke organizacije izabran je danas za predsjednika Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske, a Aleksandar Savić iz višegradske Boračke organizacije za njegovog zamjenika.
Goran Rogić - Foto: Screenshot/YouTube
Goran RogićFoto: Screenshot/YouTube

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić rekao je nakon konstitutivne sjednice u Bijeljini da se BORS u dosadšnjem dijelu rada bavila konstituisanjem organa, te da je za predsjednika Odbora ratnih vojnih invalida BORS-a izabran Radan Ostojić iz Boračke organizacije Bijeljina, a za njegovog zamjenika Rustimir Radulović iz Boračke organizacije Banjaluka.

On je naveo da je za predsjednika Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca izabran je Nemanja Močević iz Koordinacionog odbora sarajevsko-romanijske regije, a za njegovog zamjenika Mira Markovinović iz Boračke organizacije Prijedor.

Savčić je na konferenciji za novinare najavio da će BORS veoma brzo zakazati i radne sjednice i odbora i Predsjednštva na kojim će biti definisana i pitanja za čije će rješenje se obratiti izvršnoj vlasti.

- To su pitanja koja su u našem planu i programu već definisana i tu neće biti nekih velikih odstupanja, a riječ je o poboljšanju položaja boračke populacije. Nakon toga ćemo imati sastanak i sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem, jer je sada vrijeme i kada se donose prijedlozi i nacrti budžeta, te očekujemo da se položaj ove populacije u narednoj godini poboljša - rekao je Savčić.

On je ocijenio da je boračka populacija u posljednjih godinu dana na margini kada je riječ o poboljšanju položaja, napomenuvši da BORS nema ništa protiv poboljšanja ekonomskog i socijalnog položaja svakog građanina, ali "neće sjedjeti mirno i gledati da iz mjera Vlade Republike Srpske budu izostavljeni".

- Smatramo i uvjereni smo da jesmo najzaslužnija kategorija za stvaranje Republike Srpske, te moramo biti u prioritetu brige i lokalne i republičke izvršne vlasti - rekao je Savčić.

On je naveo da je Vlada Republike Srpske do sada izdvajala više od 250 miliona KM na godišnjem nivou za oblast boračko-invalidske zaštite.

Napominjući da je danas konstitutivna sjednica a ne radna, Savčić je novinarima rekao da je prvi zadatak rješavanje pitanja nezaposlenih demobilisanih boraca i njihov položaj.

- Moramo da tražimo rješenje i predložimo ga Vladi, te tražiti da se ono i realizuje - rekao je Savčić.

On je pojasnio da se ne može ići frontalno sa spiskom lijepih želja, odnosno da se prema Vladi Srpske mora ići pitanje po pitanje, među kojima je i pitanje statusa organizacije.

Rogić je izrazio je zadovoljstvo što je danas jednoglasno izabran na ovu poziciju, te uvjerenje da će u narednom periodu ova organizacija uspjeti da nivo boračko-invalidske zaštite podigne na veći nivo.

Nakon što je konstituisano Predsjedništvo, te odbori Boračke organizacije Srpske, borci su položili vijence na spomenik poginulim borcima u centru Bijeljine.