latinica  ћирилица
09/10/2019 |  15:40 ⇒ 22:50 | Autor: SRNA

Čubrilović-Fild: Parlament Srpske za reforme i napredak

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je danas tokom sastanka sa britanskim ambasadorom u BiH Metjuom Fildom da je parlament Srpske opredijeljen za evropske integracije i da donosi zakone koji su, u većini slučajeva, usklađeni sa evropskim pravnim nasljeđem.
Čubrilović - Fild - Foto: RTRS
Čubrilović - FildFoto: RTRS

On je istakao da je Narodna skupština Republike Srpske, od samog početka procesa evropskih integracija, aktivno učestvovala i da je, kao najviši zakonodavni organ, opredijeljena za reformske procese, napredak i stvaranje uslova za bolju budućnost, uvažavajući vladavinu prava, Ustav Republike Srpske i Ustav BiH.

Čubrilović je istakao da je, u demokratskim državama, nezamisliva činjenica da, godinu dana nakon sprovedenih opštih izbora, još nije formirana legitimna vlast na nivou BiH, te dodao da ne postoji nijedan razuman razlog da se uslovljava formiranje novog Savjeta ministara.

On je istakao da zajednički organi vlasti na nivou BiH treba da odražavaju interes političkih stranka koje su pobijedile u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH.

Govoreći o brisanju smrtne kazne iz Ustava Republike Srpske, Čubrilović je rekao da smrtna kazna i ne postoji u krivičnom zakonodavstvu i stvarnom životu, te da je odluka Ustavnog suda BiH bila očekivana.

On je istakao da je Narodna skupština Republike Srpske, još 2007. godine, usvajanjem amandmana na Ustav, ukinula smrtnu kaznu, ali da je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda tada blokirao stupanje na snagu donesenih amandmana.

Čubrilović i Fild razmijenili su mišljenja i o drugim aktuelnim pitanjima i političkim procesima.