latinica  ћирилица
10/10/2019 |  08:06 ⇒ 08:34 | Autor: RTS

Turska uvjerava da će akcije u Siriji biti odmjerene

U prvim napadima turske vojske iz vazduha je gađano 16 ciljeva. U sirijski grad Tel Abidžad ušle su i kopnene snage. Sirijske demokratske snage su saopštile da u vazdušnim napadima ima poginulih civila i vojnika. Na zahtjev pet evropskih zemalja danas zasjeda Savjet bezbjednosti.

Najnovija turska ofanziva "Izvor mira" na sjeveroistok Sirije, opravdava staru kurdsku poslovicu "Nema nama prijatelja osim planina". Amerika je povukla svoje vojnike sa sjevera Sirije i ostavila svoje dojučerašnje saveznike Kurde na milost i nemilost turskoj vojsci. Civili napuštaju mjesta blizu granice sa Turskom.

- Vidjeli smo tenkove ispred sela, pa je većina mještana pobjegla sa porodicama - rekao je jedan od civila.

Kurdske snage saopštile su da je u turskom vazdušnom napadu pogođen zatvor u kome su bili zatočeni militanti Islamske države. Amerika ne odobrava napade Turske na kurdske položaje u Siriji.

- Sjedinjene Države nisu dale zeleno svjetlo Turskoj. Mi ćemo nastaviti da radimo ono što mislimo da treba kako bismo uklonili prijetnje po američki narod. Ali to nisu samo prijetnje iz Sirije već i iz Iraka. Postoje desetine drugih zemalja u kojima postoji realna opasnost od islamskog terorizma. A SAD mora da smanji tu opasnost - izjavio je Majk Pompeo, američki državni sekretar.

Turska je o ofanzivi obavijestila NATO. Generalni sekretar Alijanse Јens Stoltenberg, apeluje na Ankaru da NE destabilizuje region. Turska je uvjerila saveznike da će njene akcije u Siriji biti odmjerene.

- To je naše pravo, zasnovano na međunarodnim sporazumima i rezolucijama Savjeta bezbjednosti. U tom okviru pokrećemo operaciju i o tome ćemo obavijestiti Ujedinjene nacije i sve aktere, uključujući Siriju - naveo je Јens Stoltenberg.