latinica  ћирилица
10/10/2019 |  10:04 ⇒ 12:36 | Autor: SRNA

Vučić, Rama i Zaev razgovaraju u Novom Sadu o "malom Šengenu"

U Novom Sadu jutros je počeo trilateralni sastanak Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, čija je glavna tema bolje povezivanje tržišta u regionu i prijedlog srpskog predsjednika Aleksandra Vučića o uspostavljanju "malog Šengena".
Sastanak (foto:Tanjug/T.B) -
Sastanak (foto:Tanjug/T.B)

Na sastanku Vučića sa predsjednicima vlada Albanije Edijem Ramom i Sjeverne Makedonije Zoranov Zaevim u Oficirskom paviljonu Petrovaradinske tvrđave, najviše će biti riječi o regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju.

Biće riječi i o uklanjanju barijera u poslovanju i slobodnijem protoku robe, ljudi i usluga na teritoriji tri zemlje čije tržište ima 20 miliona ljudi, prenosi RTS.

Predviđeno je da sastanak traje dva časa, nakon čega će se trojica zvaničnika obratiti medijima.

Danas će biti potpisana deklaracija o namjerama.

Zaev i Rama juče su doputovali u Srbiju, a sinoć su sa domaćnima, Vučićem i premijerom Srbije Anom Brnabić prošetali novosadskim ulicama.

Tom prilikom Vučić je poručio da za ove tri zemlje, ali i za ostale, ovaj susret znači mnogo. 

- Srećan sam što smo počeli da brinemo o sebi i što ne moramo da imamo tutora, da možemo ovako, uz muziku u Novom Sadu, da se dogovaramo za bolju budućost za naše radnike, naše seljeke, prije svega za mlade ljude da ostaju u našim zemljama -  naveo je Vučić.

Vučić, Rama i Zaev su o sastanku već neformalno razgovarali tokom Generalne skupštine UN u Njujorku u septembru, a predsjednik Srbije tada je najavio da će u Novom Sadu biti konkretizovani planovi o povezivanju tržišta u regionu, odnosno o kreiranju svojevrsnog "malog Šengena".

Namjera je i da se ode korak naprijed u odnosu na CEFTA sporazum, koji je doveden u pitanje nakon što je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

Dosadašnja iskustva su pokazala da kamioni sa robom na granicim prelazima između zemalja regiona čekaju duže od 20 sati.

Ekonomisti ocjenjuju da bi uspostavljanjem "malog Šengena" na zapadnom Balkanu kompanije iz cijelog regiona dobile veće regionalno, zajedničko tržište sa gotovo 20 miliona potrošača.

Inicijativu su pozdravile regionalne komore svih zemalja zapadnog Balkana, koje okupljaju više od 350.000 kompanija.