latinica  ћирилица
10/10/2019 |  13:13 | Autor: SRNA

Erdogan prijeti slanjem izbjeglica u Evropu

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će Ankara poslati 3,6 miliona sirijskih izbjeglica iz Turske ka Evropi ukoliko evropske države vojnu operaciju turske vojske u Siriji ocijene kao okupaciju.
Redžep Tajip Erdogan - Foto: AP
Redžep Tajip ErdoganFoto: AP

- Otvorićemo kapije i poslati 3,6 miliona izbjeglica u vašem pravcu - rekao je Erdogan u govoru poslanicima iz svoje partije Pravde i razvoja.

Erdogan je stao u odbranu turske operacije u Siriji nakon niza međunarodnih kritika, navodeći da će akcija podržati teritorijalni integritet te zemlje tako što će se suprotstaviti kurdskoj kontroli na sjeveroistoku.

Prema njegovim riječima, oni nisu iskreni, misleći pritom na Saudijsku Arabiju i Egipat, dok Ankara preduzima akciju i time se razlikuje od Rijada i Kaira.

Turski predsjednik navodi da je cilj vojne operacije protiv kurdske milicije obnova demografske strukture regiona i slanje Sirijaca njihovim kućama.

On je dodao da su turske snage na sjeveroistoiku Sirije ubile više od stotinu militanata.

Turska je juče napala položaje kurdske milicije na sjeveroistoku Sirije, samo nekoliko dana nakon što su se američki vojnici povukli iz te oblasti.