latinica  ћирилица
10/10/2019 |  13:31 | Autor: SRNA

Svjedok vidio tijela ubijenih u selu Čemerno

Bivši vezista Nišićkog bataljona Vojske Republike Srpske Drago Đurić rekao je danas na suđenju optuženim za zločin nad srpskim civilima u ilijaškom selu Čemerno u junu 1992. godine da je nakon napada na selo vidio nekoliko tijela ubijenih koja su istog dana prevezena u obližnje mjesto Okruglicu.
Suđenje za Čemerno - Foto: RTRS
Suđenje za ČemernoFoto: RTRS

Đurić je naveo da je 48 časova prije napada preko radio-veze uhvatio šifrovanu poruku da će biti izvršen napad na topove, ali da nije navedeno gdje će to biti. On je rekao da su 24 časa prije napada otkrili da će akcija uništavanja topova biti na Čemernu. 

- Otkrili smo da će doći vojska iz Zenice i da će ih voditi Šumar. O tome smo odmah obavijestili zamjenika komandanta Mlađu Motiku, koji je poslao jednog momka na Čemerno da upozori ljude - izjavio je Đurić.

Nastavljajući svjedočenje, ovaj svjedok Tužilaštva je ispričao da je ujutro 10. juna 1992. javljeno komandi koja je bila smještena u motelu na Bijambarama da je bio napad, nakon čega je njih desetak krenulo u selo. Usput su sreli grupu vojnika koji su došli iz drugog pravca. 

- Moja grupa je došla iznad kuće Dragana Damjanovića koja je gorjela. Vidjeli smo topove, ali nismo smjeli da im priđemo. Јaka iznenadna kiša oštetila je radio-stanicu, pa smo iz nekog izrešetanog `tamića` izvukli akumulator kako bismo uspostavili vezu sa našim jedinicama. Dok smo išli po akumulator, prošao sam pored starijeg čovjeka razbijene glave koji je ležao u travi. Kada je veza uspostavljena, od druge grupe smo saznali da ima ranjenih, nakon čega sam tražio helikopter da ih evakuiše - rekao je Đurić.

Po ulasku u selo, kaže on, ispod brente preko puta stare kuće Damjanovića, vidio je pet do sedam ubijenih kojim nije prilazio, a 100 metara od topova stariju ženu pored dvije kuće Raševića koje su gorjele. 

- Vidio sam četiri topa od kojih su dva bila ispravna, dok je jednom bila zapaljena optika, a u drugom zaglavljena granata u cijevi - svjedočio je Đurić.

On je dodao da su se poslije podne počeli vraćati ljudi koji su uspjeli pobjeći iz sela, kao i oni koji su čuli za napad i došli da traže svoje.

Svjedok se prisjetio da su iz kuće Damjanovića, ispred koje je sjedio, izašle dvije žene, jedna djevojka, Dragan Damjanović i Blagojević, čijeg imena se ne sjeća. On je naveo da mu je 15 dana nakon tog događaja Petar Rašević rekao da je bježeći iz sela tokom napada vidio ljude postrojene za strijeljanje.

Đurić je rekao da su tijela ubijenih traktorom prevezena u Okruglicu, a da su sutra ponovo vraćena na Čemerno radi sahrane.

Odbrana optuženih nije uspjela indirektno da ispita svjedoka, jer je suđenje prekinuto zbog dojave o postavljenoj bombi u zgradi Suda BiH.

Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike Teritorijalne odbrane, te aktivnog i rezervnog sastava policije – DŽemala Hadžića, Teufika Turudića, DŽemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića i Nehrua Ganića - da su u junu 1992. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Optuženi su da su 10. juna 1992. izvršili napad na Čemerno prilikom čega je ubijeno 30 osoba srpske nacionalnosti. Neke od žrtava bile su i mučene, a spaljena je i imovina.

Nastavak suđenja biće naknadno zakazan.