latinica  ћирилица
10/10/2019 |  13:41 ⇒ 16:12 | Autor: RTRS

Milinović: RTRS od 2004. nije dobio ono što mu pripada iz FBiH

Generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske Draško Milinović rekao je danas u Narodnoj skupštini da je RTRS ostvario pokrivenost rashoda prihodima u vrlo teškim uslovima u sistemu javnog emitovanja u Srpskoj i BiH.

Predstavljajući Izvještaj o radu Radio-televizije Republike Srpske za prošlu i 2017. godinu, Milinović je rekao da je Zakon o javnom RTV sistemu BiH, koji je 2004. nametnuo visoki predstavnik, nemoguće sprovoditi.

On je naglasio da sistem javnog emitovanja u BiH ne postoji, već samo javni emiteri koji prihode prikupljaju na potpuno asimetričan način.

Generalni direktor naše medijske kuće je podsjetio da se u Federaciji BiH naplata prihoda od RTV takse vrši putem računa za električnu energiju, dok RTRS naplatu vrši putem vlastite inkaso službe koja sarađuje sa poslovnim bankama i Poštama Srpske.

Milinović je naglasio da RTRS od 2004. godine nije dobio ono što mu pripada iz Federacije BiH.

- Podsjetiću, vi imate skoro duplo veći broj domaćinstava koja plaćaju po 7,5 KM. Od toga, po Zakonu, 25 odsto pripada RTRS-u. Kada je riječ o osnovnom prihodu od marketinga, koji se raspoređuje na osnovu gledanosti, a kojima upravljaju preduzeća iz FBiH, naravno da je potpuno logično da po njima RTRS neće biti gledan i neće imati raspodjelu tog prihoda. Riječ je desetinama miliona KM na godišnjem nivou koje se dijele u Sarajevu - istakao je on.

Milinović je rekao da su međusobne tužbe tri javna emitera u vezi sa potraživanjima glavni razlog zašto je eksterni revizor dao mišljenje sa rezervom.

- Eksterni revizor je takvo mišljenje dao prvenstveno iz razloga što višemilionska potraživanja nisu usaglašena u sistemu javnog emitovanja već su ona predmet sudske rasprave već devet godina - naveo je on.

Milinović je rekao da je ova činjenica, kao i brojni drugi pokazatelji, razlogza promjenu Zakona o javnom RTV sistemu BiH, sa kojim bi nakon toga bio usklađen Zakon o ЈP RTRS.