latinica  ћирилица
10/10/2019 |  15:57 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Milinović: Zna se ko želi da zaustavi razvoj RTRS-a

Generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske Draško Milinović rekao je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske da se zna ko želi da zaustavi razvoj RTRS-a.

 - Znate ko nije dozvolio razvoj RTRS-a, niti milimetar? To su rukovodioci Regulatorne agencije za komunikacije BiH, a neću da im navodim imena - rekao je Milinović.

Istakao je da se RTRS-u više duguje nego što ova televizija ima duga.

- Sigurno je da nam se više duguje nego što dugujemo. Vodimo i sudske sporove kako bismo riješili ove probleme - rekao je Milinović u završnoj riječi o izvještaju o radu RTRS za 2017. godinu, sa planom rada za 2018. godinu, izvještaju o reviziji finansijskog poslovanja i o radu za 2018. godinu s planom rada za ovu godinu i izvještaju o reviziji finansijskog poslovanja.

Prema njegovom mišljenju, niko ne može biti prepreka bilo kakvom jedinstvu u Srpskoj, pa ni RTRS.

On je istakao da svi znaju ko su vlasnici firmi kojima se mjeri gledanost televizija u BiH.

Kada je riječ o broju zaposlenih, Milinović je naveo da je u RTRS-u zaposleno više od 600 radnika, dok BHRT ima više od 900 zaposlenih, što je jasan pokazatelj.

Milinović je najavio i da u ovoj godini za RTRS slijedi kapitalni projekat – prelazak na HD rezoluciju.

- Moram da obavijestim javnost da do danas nije pokrenut postupak nabavke digitalne opreme u nadležnosti Ministarstva komunikacija i transporta BiH. Kada bi se to desilo danas najmanje 18 mjeseci je potrebno da bi svaki građanin Republike Srpske u svom domu imao digitalni signal - istakao je on.

Kada je riječ o procesu digitalizacije sporno je, kako je Milinović istakao, to što je mimo zakona raspisan konkurs za operatera u Multipleksu C. RTRS je, kaže, tim konkursom diskriminisan. Istovremeno tvrdi, sve žalbe RTRS-a prema Regulatornoj agenciji za komunikacije u vezi sa postupkom dodjele Multipleksa C su odbijene.

Podsjećamo, tokom uvodne riječi, generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske Draško Milinović rekao je da je RTRS ostvario pokrivenost rashoda prihodima u vrlo teškim uslovima u sistemu javnog emitovanja u Srpskoj i BiH.

Predstavljajući Izvještaj o radu Radio-televizije Republike Srpske za prošlu i 2017. godinu, Milinović je rekao da je Zakon o javnom RTV sistemu BiH, koji je 2004. nametnuo visoki predstavnik, nemoguće sprovoditi.

On je naglasio da sistem javnog emitovanja u BiH ne postoji, već samo javni emiteri koji prihode prikupljaju na potpuno asimetričan način.

Generalni direktor naše medijske kuće je podsjetio da se u Federaciji BiH naplata prihoda od RTV takse vrši putem računa za električnu energiju, dok RTRS naplatu vrši putem vlastite inkaso službe koja sarađuje sa poslovnim bankama i Poštama Srpske.

Milinović je naglasio da RTRS od 2004. godine nije dobio ono što mu pripada iz Federacije BiH.

- Podsjetiću, vi imate skoro duplo veći broj domaćinstava koja plaćaju po 7,5 KM. Od toga, po Zakonu, 25 odsto pripada RTRS-u. Kada je riječ o osnovnom prihodu od marketinga, koji se raspoređuje na osnovu gledanosti, a kojima upravljaju preduzeća iz FBiH, naravno da je potpuno logično da po njima RTRS neće biti gledan i neće imati raspodjelu tog prihoda. Riječ je desetinama miliona KM na godišnjem nivou koje se dijele u Sarajevu - istakao je on.

Milinović je rekao da su međusobne tužbe tri javna emitera u vezi sa potraživanjima glavni razlog zašto je eksterni revizor dao mišljenje sa rezervom.

- Eksterni revizor je takvo mišljenje dao prvenstveno iz razloga što višemilionska potraživanja nisu usaglašena u sistemu javnog emitovanja već su ona predmet sudske rasprave već devet godina - naveo je on.

Milinović je rekao da je ova činjenica, kao i brojni drugi pokazatelji, razlogza promjenu Zakona o javnom RTV sistemu BiH, sa kojim bi nakon toga bio usklađen Zakon o ЈP RTRS.

Narodna skupština razmotrila je ove izvještaje.